Példátlan egység Debrecenben

A Xanga cégcsoporthoz tartozó Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft. üzemeltetheti a jövőben a cívisváros nemzetközi repülőterét, miután Debrecen közgyűlése csütörtökön módosította a repülőtér üzemeltetési szerződését.

MNO
2011. 08. 25. 11:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cég ezzel megszerezte az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft. 74 százalékos üzletrészét, s 75 évig üzemeltetheti a repülőteret, miközben a repülőtéri ingatlan és eszközvagyon önkormányzati tulajdonban marad.

Papp László (Fidesz) vállalati vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármester előterjesztésében hangsúlyozta: az önkormányzati tulajdonú Debreceni Vagyonkezelő (DV) Zrt. májusban írt ki nyílt kétfordulós pályázatot az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft. 74 százalékos üzletrészének értékesítésére. A 370 ezer forint névértékű üzletrészre az egyetlen pályázó 13 millió 370 ezer forintos ajánlatot tett. Az üzletrész értékesítését követően a törzstőkét 50 millió forintra emelik, amelyből 25 százalék plusz egy szavazatot megtestesítő üzletrészt tartósan önkormányzati tulajdonban tartanak a DV Zrt. mint tulajdonos útján – közölte Papp László.

Hozzátette: előzőleg az Airport-Debrecen Repülőtér-üzemeltető Kft.-ből történő kiválással létrehozták az Airport-Debrecen Eszközkezelő Kft.-t, amely tulajdonosa lesz a cégbejegyzést követően mindazon vagyonelemeknek, amelyekkel eddig az üzemeltető társaság rendelkezett. Az alpolgármester szerint a pályázó ajánlatának kiemelten fontos eleme, hogy a repülőtér veszteségének teljes körű finanszírozását magára vállalja, ez tavaly 280 millió forint volt. A pályázó 75 évre kívánja üzemeltetésbe venni a repülőteret, amely futamidő további 25 évvel meghosszabbítható – mondta Papp László.

Elmondta azt is, hogy a pályázó kötelezettséget vállal az üzemeltetési szerződés aláírásától számított öt éven belül menetrend szerinti járat indítására, a repülőtér működését kiszolgáló – legalább hatezer négyzetméteres – csarnok építésére, valamint 200 millió forint értékű eszközfejlesztésre, amelynek egy része térítésmentesen az eszközkezelő kft. tulajdonába kerül. Ezen túlmenően a pályázó 100 ezres évi utaslétszám elérése után 2013-tól 0,15 euró/fő plusz áfa összegű használati díjat köteles fizetni, amely összeg nem lehet kevesebb évi 45 ezer euró plusz áfánál – közölte Papp László.

A debreceni repülőtér működtetésének vállalkozásba adásáról teljes egység volt az önkormányzat pártjai, a többségben lévő Fidesz-frakció, valamint a Jobbik és az MSZP között. Ilyen konszenzusra még soha nem volt példa, amikor korábban megpróbálták el- vagy bérbe adni a repülőteret – hangzott el a közgyűlésen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.