Pusztító földrengés Romániában – gyakorlat katasztrófavédőknek

Egy-egy NATO- és uniós gyakorlaton vesznek részt magyar katasztrófavédők a következő három hétben a Moldovai Köztársaságban és Lengyelországban – mondta a polgári védelmi feladatokra fókuszáló gyakorlatokban részt vevő magyar kontingensek parancsnoka csütörtökön.

MNO
2011. 08. 25. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jackovics Péter őrnagy tájékoztatása szerint a moldovai gyakorlaton összesen 34 NATO-tagállam és partnerállam mentőcsapata, illetve szakértői, továbbá az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala és több nemzetközi civil szervezet képviselői vesznek részt. A gyakorlat célja, hogy a NATO-erők a polgári védelem feladatait szimulációs kárhelyeken gyakorolják, felmérjék az illető ország erőeszközeit és a határokon átnyúló egyeztetésüket, a határokon átlépő segélycsapatok fogadását.

A szombaton kezdődő, jövő csütörtökig tartó, több mint 1300 emberrel végrehajtandó gyakorlat arra a feltételezésre épül, hogy Romániában egy olyan pusztító erejű földrengés történt, amelynek hatására a Moldovai Köztársaság területén, Kisinyov városában az épületek jelentős része összedőlt, a lakosság egy része a romok alatt rekedt, az úthálózat részben használhatatlanná vált, a távközlési eszközök üzemképtelenek, a közigazgatás pedig összeomlott, ezért az ország a NATO-tól kér segítséget a katasztrófa felszámolásához.

A valós tüzek eloltását, a romok alatt lévő emberek keresését is magába foglaló gyakorlat során nemcsak a tűzoltók, a műszaki mentésben, városi kutatásban, veszélyhelyzeti felderítésben jártas speciális mentők feladatait gyakorolják, hanem a törzsvezetés, a mentés koordinálását végző parancsnoki állomány irányítását is ellenőrzik, gyakoroltatják – mondta Jackovics Péter. A NATO-erők közül egyedül Magyarország vállalta, hogy egy összetett mentési feladatokat ellátó csapatot delegál a gyakorlatra – mondta a parancsnok, hozzátéve, hogy számos éles, magyarországi és külföldi bevetésen részt vett szakember került be a péntek reggel induló húsztagú csapatba.

Jackovics Péter elmondta azt is, hogy szeptember elején Lengyelországban egy teljesen más összetételű, 23 tagú magyar csapat lesz ott egy öt ország részvételével tartandó uniós gyakorlaton. A Varsóhoz közeli polgári védelmi szimulációs gyakorlatot – a futball-Eb rendezésével összefüggésben – egy természeti katasztrófa „legrosszabb forgatókönyvére” építve hajtják végre.

A gyakorlatra az ország különböző pontjairól speciális mentésben és tűzoltóságokon dolgozó szakembereket delegáltak – fűzte hozzá Jackovics Péter. A két magyar kontingens parancsnoka már több éles bevetésen irányította a magyar mentőcsapatokat; ott voltak Srí Lankán, Indonéziában, Haitin, legutóbb pedig az EU-s koordinációs csapat vezető helyettese volt a földrengés sújtotta Japánban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.