Régi fényében tündököl a gépipar

Jelentősen nőtt a német gépek és berendezések kereslete külföldön az első félévben, s ezzel az ágazat már majdnem a válság előtti fényében tündököl.

MNO
2011. 08. 25. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ágazat szakmai szervezete, a VDMA csütörtöki közlése szerint január-június között 69 milliárd euró értékben exportáltak a német vállalatok, ez 18 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A válság előtti év, 2008 első felében közel 73 milliárd eurós kivitellel rekordot döntött az ágazat, 2009-ben 56 milliárd euróra esett vissza az export.

A legnagyobb mértékben, több mint 41 százalékkal a Kínába irányuló export nőtt az idei év első felében, ezzel az ázsiai ország részesedése a német exportban meghaladta a 13 százalékot. Így az Egyesült Államok és Franciaország után a német gépek és berendezések harmadik legnagyobb piaca lett. Az oroszok 40 százalékkal vásároltak többet, és kiszorították a negyedik helyről Olaszországot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.