Rendületlenül száguld a lengyel gazdaság

Lengyelországban 4,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva – jelentette be kedden a varsói statisztikai hivatal (GUS). A növekedés üteme meghaladja az előzetes várakozásokat, de némileg elmarad az első negyedévi 4,4 százalékos növekedéstől.

MNO
2011. 08. 30. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel közgazdászok meg voltak győződve, hogy az első negyedév után rosszabb GDP-adatokra kell számítani – többségük 4,2 százalékot várt –, annál is inkább, mert Donald Tusk miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy 3,5-4 százalék közötti GDP-növekedésre számít. A szakértők év végéig a növekedés dinamikájának további lassulásával számoltak, amely akár 2,8 százalékra is mérséklődhet.

A GUS közölte azt is, hogy a 2011 második negyedévi GDP-növekedés fő motorja a belföldi kereslet volt (4,3 százalékkal járult hozzá a gazdasági növekedés üteméhez), a fogyasztás 2,4, a beruházások 7,8 százalékkal nőttek az előző negyedévi 6,0 százalékot követően.

A gazdasági minisztérium elemzési és előrejelzési főosztálya 4,1-4,2 százalékos GDP-növekedést várt a második negyedévre. Elemzők a második negyedévi adatok alapján azt is feltételezik, hogy – amennyiben a világgazdaságban nem következik be valamilyen súlyos törés – Lengyelország az egész 2011-es évet 4 százalékhoz közeli GDP-növekedéssel zárhatja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.