Rengeteg az elsőéves hallgató Zalaegerszegen

Az idén mintegy 40 százalékkal több elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait Zalaegerszegen, mint tavaly; a város három felsőoktatási intézményébe összesen 455 diák nyert felvételt – közölte Balaicz Zoltán (Fidesz–KDNP) alpolgármester szerdán sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 08. 31. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes alpolgármester azt mondta, a zalaegerszegi önkormányzat kiemelt stratégiai célként kezeli a felsőoktatás működését és fejlesztését a városban. Az idei költségvetésben 113 millió forintot fordít a felsőoktatás fejlesztésére, mert a megyei jogú város számára fontos, hogy minél több hallgató vehessen részt minőségi oktatásban.

Solt Katalin, a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karának dékánja szerint a hallgatói létszámnövekedés a zalaegerszegi karrá válásnak és a piaci megítélésnek köszönhető. A piaci szereplők – munkahelyek, munkaadók – jó véleménnyel vannak a képzés minőségéről, megítélésük szerint a dunántúli gazdasági felsőoktatási képzőhelyek között a zalaegerszegi az első helyen áll.

Csidei Irén, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara Zalaegerszegi Képzési Központjának igazgatója kiemelkedőnek tartja, hogy az elmúlt évek csökkenő hallgatói létszáma után az idén jóval több főiskolai hallgató kezdheti el tanulmányait Zalaegerszegen: a tavalyi 69 elsőéves után az idén 156 diák, ami 126 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az igazgató szerint a hallgatói létszámnövekedés részben a város és a megye részvételével történt összefogásnak is köszönhető, ami még tavasszal kezdődött el.

Varga Mihály, a Nyugat-magyarországi Egyetem Gépészeti és Mechatronikai Intézetének igazgatója is biztatónak értékelte a jelentkezők számát. A műszaki képzésben 30 százalékkal nőtt a hallgatói létszám, így összesen 45 elsőéves hallgató kezdi el a tanévet Zalaegerszegen.
A létszám a régió, a gazdaság elvárásához igazodik. A térségben nagy igény van a műszaki végzettségű szakemberekre, a gazdasági növekedéshez pedig a műszaki képzésnek kell támogatást adnia – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.