Románia reméli, hogy „két lépésben” csatlakozhat

Románia reméli, hogy „két lépésben”, vagyis az idén a légi, majd a jövő évben a szárazföldi és a vízi közlekedés útján is csatlakozhat a schengeni övezethez – jelentette ki Teodor Baconschi román külügyminiszter.

MNO
2011. 08. 31. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román diplomácia vezetője az RFI rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy ebben a pillanatban óvatos Románia esélyeit illetően. Az Európai Unió belügyminisztereit magában foglaló tanács várhatóan szeptember 22-én dönt Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról – mondta a miniszter.

Baconschi reményei szerint konszenzus születik ezen a tanácskozáson arról, hogy Románia két lépésben váljon a schengeni övezet tagjává. Ennek elfogadásáról – magyarázta – Románia tavasz óta nap mint nap igyekszik meggyőzni Brüsszelben és a kétoldalú kapcsolatokon keresztül azokat a kétkedő államokat, amelyek kétségbe vonják Románia schengeni integrációra való felkészültségét.

Romániának és Bulgáriának tavasszal kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Franciaország és Németország a technikai feltételek mellett általánosabb kifogásokat is megfogalmazott, így például azt, hogy mindkét országban rendkívüli mértékben elterjedt a korrupció.

Az Európai Bizottság a két ország 2007-es EU-csatlakozása óta figyelemmel kíséri a román és a bolgár igazságszolgáltatás működését. Legutóbb júliusban tették közzé az erre vonatkozó jelentéseket. Baconschi szerint a Romániáról szóló júliusi jelentés sokkal jobb volt, mint a korábbiak, ezért úgy véli, nem léteznek olyan alapvető fontosságú érvek, amelyek alapján a két ország csatlakozását meghatározatlan időre el kellene halasztani.

Emil Boc román miniszterelnök a romániai nagykövetek szokásos éves tanácskozásán Bukarestben elmondta: reméli, hogy a jövő évben Románia már teljes jogú tagja lehet a schengeni övezetnek, hiszen – mint mondta – Románia valamennyi integrációs feltételt teljesíti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.