Schmitt: Most lehet segítséget kérni román barátainktól

Schmitt Pál köztársasági elnök kolozsvári útja végén úgy fogalmazott, különleges, szép élményben volt része az elmúlt két napban, hiszen most jól állnak a csillagok Erdély felett, ami szerinte annak köszönhető, hogy Magyarország és Románia kormányai azonos politikai nézeteket vallanak.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804809" target="_blank"><strong>• Egységet kell kialakítani a politikai szervezetek között</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804720" target="_blank"><strong>• Nem kell félni a kétharmadtól</strong></a>

MNO
2011. 08. 22. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar államfő beszédében azt mondta, minden ok megvan a bizakodásra, „most lehet segítséget kérni román barátainktól, most lehet elfeledni, vagy legalábbis háttérbe szorítani fenntartásokat, kétkedéseket, sunyiságokat, fájdalmakat” és kell rájönni, hogy „ami összeköt minket, az több, mint ami elválaszt”. A köztársasági elnök ismét arra biztatta a határon túli magyarokat, hogy éljenek a kettős állampolgárság lehetőségével, míg az anyaországi magyaroknak azt üzente, szabadidejükben keressék fel Erdélyt, illetve az összes többi szomszédos országot.

Schmitt Pál emlékeztetett: vasárnap este mintegy tízezer ember előtt beszélhetett a főtéren, ahol – a Kolozsvári Magyar Napokat lezáró koncert előtt – a kultúrák közelítése érdekében a magyar és a román himnuszt is elénekelték.

Kiemelte: hétfő délelőtt az erdélyi magyar pártok vezetőivel találkozott, akiket egység kialakítására szólított. Az államfő a megbeszélést követően azt mondta, a szervezeteknek el kell tudni érniük, hogy mindenki bátran, határozottan vállalja magyarságát az idén október-novemberre tervezett népszámláláson, a jövő évi választások előtt pedig a legmegfelelőbb közös jelöltek felkutatására kell törekedni. Az összefogás szükségességének nyomatékosítására aláhúzta: a négy erdélyi párt vezetőit ősszel a Sándor-palotába várja, de ahogyan most, úgy akkor is csak együtt ül le velük egy asztalhoz.

Az államfő ezt követően megnyitotta a VII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust a Kolozsvári Magyar Operában, majd Magyarpalatkára és Válaszútra látogatott, előbb egyebek mellett egy református templomot, míg utóbb Kallós Zoltán néprajzkutató múzeumát és szórványkollégiumát tekintette meg. Schmitt Pál útja innen a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre vezetett, ahol az intézmény vezetőivel tanácskozott, majd a Házsongrádi temetőbe ment, ahol Dsida Jenő sírjánál helyezett el koszorút. Az államfő itt ígéretet tett arra, segíteni fog véget vetni a temetőben korábban tapasztalt rongálásoknak.

A köztársasági elnök kétnapos programja végén, helyi idő szerint este nyolc órától állami kitüntetéseket adott át a városban augusztus 20. alkalmából.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.