„Semmire sem jók, ha már adtok, adjatok igazi pénzt”

Dél-olasz plébánosok arra kérték a hívőket, hogy ne dobjanak centet a perselyekbe, mert nem tudnak velük mit kezdeni.

MNO
2011. 08. 30. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurófillérek elleni kampányhoz a kereskedők is csatlakoztak. „Ne dobjatok egy-, két- és ötcentest perselyekbe. Semmire sem jók; ha már adtok, adjatok igazi pénzt” – szólította fel a templomába járó hívőket Bernardino atya, potenzai plébános.

A dél-olasz Basilicatában szolgáló pap azt mondta a La Gazzetta del Mezzogiorno helyi napilapnak, hogy nem tud mit kezdeni az apróval, hiszen még a trafikban sem váltják be. Nem Bernardino atya az egyetlen, aki nemet mondott a centekre. Van, ahol tábla hirdeti, hogy a perselyekbe csak egy euró feletti összeget várnak.

Az alig négyezer lakosú Atella papja, Don Domenico Traversi egyenesen prédikációban jelentette be, hogy a szemétbe dobja a centeket, mivel azokból még a templom villanyszámláját sem tudja kifizetni. Az olasz sajtó szerint a centek elleni lázadás annak bizonyítéka, hogy a gazdasági válság már Dél-Itália templomait is elérte.

Basilicatában az egyház után a kereskedők is elutasították az eurófilléreket, felfelé kerekítik áraikat, sőt a kenyerüket utcai fellépéssel kereső mutatványosok és zenészek is arra kérik közönségüket, hogy ne centet dobjanak kalapjukba. Az euró 2002-es bevezetése óta hatmilliárd-hétszázmillió eurónak megfelelő centmennyiséget vertek az olasz állami pénzverdében, és centből áll az olaszországi euró negyvenöt százaléka – írta a Corriere della Sera.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.