Sokakat vonz a Gospel Fesztivál

Nagy az érdeklődés a szombati solymári Nemzetközi Gospel Fesztivál iránt, a hazai vendégeken kívül több zenekedvelő turista adta fel előzetes jegyrendelését többi között Hollandiából, Franciaországból és Ausztriából.

MNO
2011. 08. 24. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeney Erzsébet, az esemény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a Gospel Sziget mára az egyik legrangosabb Budapest környéki nyári zenei eseménnyé nőtte ki magát, több ezres hallgatóságra számítanak. A tavalyihoz viszonyítva a színpadi fellépők száma is bővül, 12 együttes mutatkozik be és összesen 230-an énekelnek majd. Most első alkalommal Dél-Afrikából lesz hallható az ott már híres két egzotikus hangú énekes, Verona és Mary Ann – tette hozzá.

A gospel a múlt század első évtizedeiben az amerikai külvárosok templomaiban honosodott meg, ahol a hajdani néger rabszolgák utódai fejezték ki keresztény vallási meggyőződésüket közös énekszóval, lényegében az evangéliumi tanítás érzelmekkel telített zenei megnyilvánulásaként. E vallásos dalforma fokozatosan fejlődve a soul, a blues, a dzsessz elemeit ötvözve terjedt el az egész világon, ma már önálló irányzatot képvisel – tette hozzá a szervező.

Nyugaton mind többen kedvelik e zenét, a tapasztalat szerint az általános morális válság közepette a fiatalok között azért népszerű, mert szövegei erkölcsi iránymutatóként is szolgálnak. Nálunk a szocializmus korszakában e műfajt klerikális volta miatt igyekezett a kulturális vezetés elnyomni, ezért igazán az elmúlt évtizedekben bontakozott ki, ma már több 100 együttes működik szerte az országban – jegyezte meg Jeney Erzsébet.

A szombati fesztiválon fellép többi között a kárpátaljai Credo és a csákvári Gyémánt Gospel Kórus. Különösen érdekesnek ígérkezik a varsói Sienna Gospel Kórus, amely két éve már itt járt és táncra perdítette a hallgatóságot. A Bolyki Soul és Gospel Kórus 39 taggal lép fel, az énekesek mindegyike valamilyen hangszert utánozva kelt egyedülálló zenei összhatást. A kórus vezetője, Bolyki Balázs a solymári hallgatóság köréből toboroz majd új tagokat, mert 60 fősre szeretné felfejleszteni az együttest. A fesztivál szombaton délután 3 órakor a solymári sportcentrum szabadtéri színpadán veszi kezdetét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.