Sorra csapódnak be a rakéták a rezidencia körül + Képek

Rakétákkal és nehézlőfegyverekkel vívtak csatát a kormányellenes felkelők és a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű fegyveresek az állítólag Kadhafi búvóhelyéül szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttes körül kedden. A felkelők délután behatoltak a rezidenciába is, és a levegőbe lövöldözve ünnepelték sikerüket – jelentették a Reuters hírügynökség helyszínen lévő tudósítói.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805118" target="_blank"><strong>• Nem fogja megadni magát – Küszöbön a rendszerváltás + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 23. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.




Olaj lehet a tűzre a Báb el-Azizíjánál harcolók számára, hogy Kadhafi egyik fia, a korábban elfogottnak vélt Szeif al-Iszlám újságírók előtt kijelentette, hogy „Kadhafi és az egész család Tripoliban van”; illetve hogy a lázadókat cselből engedték be a kormányerők a fővárosba. Szeif al-Iszlám hirtelen feltűnése egyébként úgy tűnik, lelket öntött a kormánypárti katonákba, akik egész nap kemény harcokat folytattak a felkelőkkel a főváros számos kerületében. Bár a lázadók azt állítják, hogy Tripoli nagy részét az ellenőrzésük alá vonták, egyes helyeken a lojalisták még ellenállnak és ágyúkkal, valamint légvédelmi fegyverekkel lövik a felkelőket.



Eközben a felkelők központjában, Bengáziban Ahmet Davutoglu török külügyminiszter kijelentette, hogy a NATO addig fogja folytatni a légicsapásokat, amíg teljesen helyre nem áll a biztonság Líbiában. A külügyminiszter azt is kifejtette, a befagyasztott líbiai vagyont „a líbiai emberek szolgálatára kellene bocsátani”, mert az országnak sürgősen szüksége van pénzügyi forrásokra.



Davutoglu azért érkezett a kelet-líbiai városba, hogy találkozzon a felkelők legfőbb politikai szervezetének, az átmeneti nemzeti tanácsnak (ÁNT) a vezetőjével, mielőtt csütörtökön Isztambulban részt vesz a Líbia ügyében összehívott összekötő csoport újabb ülésén.



(Fotók: Reuters)

A magyar kormány üdvözli a fejleményeket

A magyar kormány a felkelőket vezető átmeneti nemzeti tanácsot (ÁNT) tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének – közölte a Külügyminisztérium kedden az MTI-vel. A tárca – amely az ÁNT „katonai győzelme” kapcsán bocsátotta ki a közleményt – üdvözölte, hogy az ÁNT „átvette Líbia vezetését”. A minisztérium szerint ez lehetőséget nyit a kibontakozásra. A Külügyminisztérium emlékeztetett: az ÁNT külügyi vezetőjével Martonyi János márciusi egyiptomi látogatása során találkozott. A magyar diplomácia vezetője a találkozó után elküldte megbízottját Líbia második legnépesebb városába, a felkelők központjába, Bengáziba, és a Külügyminisztérium rajta keresztül hónapok óta kapcsolatot tart fenn az ÁNT vezetőivel. A minisztérium értékelése szerint az ÁNT győzelme jelentette fordulat történelmi esély a demokratikus líbiai jogállam kiépítésének megalapozására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.