Sovány szüretre számíthatnak Szabolcsban

Megkezdődött az almaszüret Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az ország almatermő területének több mint a fele található – közölte a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 08. 30. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyírségben 15 772 hektár termő almásterületet tartanak nyilván, ami az ország több mint 28 ezer hektáros almásának mintegy 55 százalékát teszi ki, s a szüret a léalma betakarításával indult – mondta Guttyán Tamás. Hozzátette: a szabolcsi almáskerteket május 6-án jelentős fagykár érte, 80-90 százalékban lefagyott a termés, így „sovány szüretre számíthatnak a gazdálkodók”.

A kevés termés miatt – folytatta – nagyon jó ára van a léalmának, a feldolgozók kilogrammonként 36 forint, plusz általános forgalmi adót, illetve az áfakörbe nem tartozó őstermelőknek plusz kétszázalékos kompenzációs felárat fizetnek a leadott gyümölcsért.

A múlt év augusztusában 23 forinttal indult a léalma felvásárlása, de később csökken az ár, egészen 15 forintig. A főfalugazdász kitért arra, hogy ha nem lett volna fagy, akkor a közel 16 ezer hektáros nyírségi almaterületen akár 300 ezer tonna fölötti termés is lehetett volna. Megjegyezte: az utóbbi öt évben „rájár a rúd” a szabolcsi almatermelőkre, időjárási kálváriájuk 2007-ben szintén az ideihez hasonló fagykárral kezdődött.

A következő évben ugyan jó volt a termés, de a 2007-es kiesett hasznukat a feldolgozók és felvásárlók alacsony átvételi árak alkalmazásával igyekeztek behozni, így a termelők ismét pórul jártak. 2009-ben a viharok, jégverések és az aszály tette tönkre az almatermés jó részét, 2010-ben pedig az esős időjárás a belvízi elöntésekkel, illetve a növényvédelem ellehetetlenítésével, majd az idén jött az újabb fagy.

A mostani, augusztus 19-i kárbejelentési határidőig Szabolcsban 5030 termelő nyújtott be támogatási igényt az európai uniós, úgynevezett de minimis keretre. A kárigények ellenőrzését megkezdte a térségi földművelésügyi igazgatóság.

Guttyán Tamás megjegyezte: az elmúlt öt alacsony jövedelmű évnek a hatása, hogy mintegy 30 százalékkal csökkent az almásterületek nagysága – országosan 40 ezer hektárról, 28 ezerre – mivel sokan kivágják vagy nem gondozzák a gyümölcsösöket. Szabolcsban is hasonló az arány, legalább harmadával kevesebb a termőterület.

Gond továbbá – emelte ki –, hogy az almások 75-80 százalékában ma már csak ipari feldolgozásra szánt gyümölcsöt termesztenek. Az étkezési alma szürete később, szeptember közepe körül indul Szabolcsban, persze azokon a helyeken, ahol a fagy nem tette tönkre teljesen az idei termést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.