Szabadon festhetnek a graffitisek

Egy civil kezdeményezés nyomán a környezetet elcsúfító graffitik helyett gondosan megtervezett és művészi igényességgel kivitelezett festmények kerülnek a falakra Szegeden: az első alkotást szerdán mutatták be a Tisza-parti városban.

MNO
2011. 08. 31. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projekt civil kezdeményezés, amelynek keretében felújításra szoruló, kopár falfelületek kelnek új életre. A program kitalálója Maróti István, akinek célja a város szépítése mellett az volt, hogy lehetőséget kapjanak azok a graffitisek és fiatal alkotók, akik művészi igényű munkát szeretnének létrehozni.

Fodor Tibor, a Gáspár Zoltán utcai óvoda falát díszítő festmény egyik alkotója elmondta, hogy a legális keretek között készült, előre gondosan megtervezett kép irányt mutathat a többi fiatalnak is: a graffiti művelésekor a kreativitás, a minél igényesebb és egyedibb műalkotás létrehozása legyen a cél, ne pedig a mennyiségi rivalizálás, tehát az, hogy kinek hány szignója van városszerte.

A képzőművész szerint tapasztalati tény, hogy azokat a falfelületeket, amelyeken festmények vannak, sokkal inkább elkerülik a vandál firkálók. Ezt bizonyítja például az egyik makkosházi panelház oldalán látható villamosos városkép, vagy például az egyik szegedi pizzéria, amelynek oldalára csaknem tíz éve került a programban részt vevő alkotók falfestménye. Ha ezek a falak egyszínűre volnának lefestve, bizonyosan rég firkák csúfítanák – vélekedett Fodor Tibor.

Solymos László (MSZP) szegedi alpolgármester tájékoztatása szerint a városban a rendőrséggel együttműködve eddig hét legális graffitifalat állítottak fel, ahol a fiatalok elkészíthetik falrajzaikat. A közeljövőben valamennyi szegedi önkormányzati képviselő kap egy összefoglaló anyagot a Gáspár Zoltán utcai falfestmény alkotóitól, és kiválaszthatják, hogy körzetükben vannak-e olyan falfelületek, amelyek alkalmasak lehetnek újabb képek készítésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.