Szeptember végén dől el a görögök sorsa

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szeptember végén dönt az első görög mentőcsomagból származó újabb hitelrészlet átutalásáról – közölte csütörtökön Washingtonban a nemzetközi pénzügyi szervezet szóvivője.

MNO
2011. 08. 25. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF, az Európai Bizottság (EB) és az Európai Központi Bank (EKB) szakértői szeptember 5-ig a helyszínen ellenőrzik, hogy miként halad a tavaly összeállított 110 milliárd eurós hitelprogramhoz kapcsolódó megállapodás végrehajtása. Az IMF igazgatótanácsa ezt követően tanulmányozza majd a jelentést, és szeptember végén dönt a soron következő, ötödik részlet átutalásáról – mondta David Hawley szóvivő. A hitelrészlet az uniós hozzájárulással együtt 8 milliárd euró.

Közben az állampapírpiacon egyre rosszabb a formálódó második, 109 milliárd eurós görög mentőakció megítélése. Csütörtökön újabb csúcsra emelkedett a görög államkötvények hozama, a 2 éves kötvényt már több mint 44 százalékos hozam mellett lehet csak eladni.

Piaci szereplők attól tartanak, hogy a finn–görög megállapodás körül kirobbant vita veszélyezteti a 109 milliárd eurós második mentőcsomagot, aminek a vége az lehet, hogy Görögország fizetésképtelenné válik.

A 10 éves futamidejű görög állampapírok hozama így egy nap alatt 50 bázisponttal nőtt, 18,39 százalékra emelkedett. Ez a legmagasabb érték az euró bevezetése óta, az irányadó 10 éves német kötvény hozamához képest pedig 16,24 százalékpontos különbség. A 2 éves görög kötvények hozama is rekordot döntött, 44,22 százalék volt csütörtökön, ez 19 bázispontos növekedés a legutóbbi, szerdai csúcshoz képest.

Finnország és Görögország az előző héten megállapodott arról, hogy Helsinki pénzügyi biztosíték fejében vesz részt az újabb mentőakcióban. Az egyezség szerint az athéni vezetés 500 millió eurót helyez el egy finn állami letéti számlán. A piaci bizonytalanságot az okozza, hogy több euróövezeti tagország – mindenekelőtt a legnagyobb Németország – jelezte, nem támogat olyan megállapodást, amely megkülönböztetett helyzetbe hozza az övezet bármely tagját, így bizonytalanná vált, hogy mikorra sikerül összeállítani a 109 milliárd eurós csomagot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.