Szőrén ülték meg a szamarakat

Szamárversenyt rendeztek a túlnyomórészt magyarok lakta észak-bácskai Királyhalmon (szerb nevén Backi Vinogradi, Bácsszőlős településen) vasárnap. Az indulók két kategóriában mérték össze ügyességüket és a csacsik gyorsaságát: szamaragolásban, valamint fogathajtásban.

MNO
2011. 08. 29. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szamaragolók szőrén ülték meg az állatot, a feladat két kör megtétele volt a néhány száz méteres pályán. Akadt makacskodó szamár, amely csak hosszabb nógatás után indult el, de a többi versenyző szerencsésebbnek bizonyult. Végül elsőként a 21 éves Manó futott be a célba, hátán a csantavéri Kis Dadara Ferenccel.

A második versenyszám, a fogathajtás során az ügetőversenyekről ismert, de azoknál jóval kisebb kocsikba fogták be a csacsikat. A hajtók közül a 11 éves Sinkovics Szebasztian volt a legfiatalabb. A csantavéri iskolás az MTI-nek elmondta: már tavaly is indult a szamárversenyen, akkor másodikként sikerült a célba érkeznie. Az idén kétéves csacsijával, Szmokival jött a derbire. A gyakorlás mellett, hogy szamara jobb erőben legyen, gyakran etette répával, kukoricával és tojással – árulta el. A kategória győztese végül a kétéves csacsit, Csokis Szmokit hajtó csantavéri Seregély Hari lett.

A 29. alkalommal megrendezett versenyt a helybeliek és a Vajdaság más településeiről érkezők mellett sok magyarországi vendég is végignézte, ez alkalomból ugyanis megnyitották a határátkelőt az épülő, Királyhalmot és testvértelepülését, Ásotthalmot összekötő úton.

Petró Ferenc, Ásotthalom polgármestere elmondta, a tervek szerint a két falut összekapcsoló út az év végére készülhet el. Az állandó határátkelő megnyitásához azonban meg kell kötni az arról szóló államközi megállapodást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.