Takarékoskodik Nyíregyháza

A stabil, takarékos gazdálkodás megteremtésére és a meglévő adósságállomány csökkentésére irányuló rövid és középtávú intézkedési tervet dolgozott ki a nyíregyházi önkormányzat – közölte Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros Fidesz–KDNP-s polgármestere sajtótájékoztatón szerdán Nyíregyházán.

MNO
2011. 08. 24. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város közgyűlése csütörtökön tárgyalja az előterjesztés formájában benyújtott, 42 pontból álló tervezetet, amely 18 milliárd forintos hitelállomány kezelésére, a likviditás megőrzésére, a fejlesztési és szolgáltatási struktúrák átalakítására tesz javaslatot. Kovács Ferenc közlése szerint az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a különböző futamidejű kölcsönök szétválasztására; ennek jegyében már az év elején elkezdődött a hosszú távú hitelek átütemezéséről szóló tárgyalássorozat az érintett pénzintézetekkel.

Augusztus végéig minden ehhez szükséges szerződést aláírnak a bankokkal – mondta a polgármester. Az önkormányzati vezető utalt arra is: a város a következő egy-két évben biztosan nem lesz abban a helyzetben, hogy a drágább és bizonytalanabb rövid lejáratú kölcsönökről lemondjon, ezek összegei azonban idővel csökkenő mértékűek lehetnek. Az ilyen típusú hiteleket a működési kiadások fedezése helyett a jövőben a kiadási és bevételi oldal eltéréseinek kiegyenlítésére vagy kisebb mértékben a pályázatokhoz szükséges önerő megelőlegezésére fordíthatnák.

Az önkormányzat feladata, hogy a jelenlegi megnyugtató gazdálkodást hosszabb távra, lehetőleg a következő költségvetési évre is biztosítsa – hangsúlyozta Kovács Ferenc. A likviditási terv másik céljaként a 2012-es büdzsé megalapozását említette a polgármester, de – mint hozzátette – a bevételek növeléséhez szükség van például az intézményrendszer átszervezésére, takarékosabb működtetésére, valamint a saját tulajdonú társaságok gazdálkodásának átvilágítására. Az ebből eredő megtakarításokat várhatóan szeptemberi ülésén összegzi a közgyűlés, s a tapasztalatok szellemében kezdődik el majd a jövő évi költségvetés tervezése – fűzte hozzá.

Kósa Tímea alpolgármester a fejlesztésekről szólva elmondta: az önkormányzat a jövőben a legalább 90 százalékos uniós támogatású pályázatokra kíván fókuszálni, ezekhez ugyanis kevesebb önerőre van szükség. Szavai szerint 2007 és 2010 között több mint ötven regisztrált projekttervet készített Nyíregyháza, ebből jelenleg 29 van a megvalósítás stádiumában összesen 23 milliárd forint értékben. A fennmaradó projektjavaslatok többek között a Sóstógyógyfürdő, az ipari park, az Érkert és a Huszár-telep, a belvízelvezető rendszer és Vasvári Pál Gimnázium tornatermének fejlesztését célozzák – tette hozzá az alpolgármester.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.