Tamás Gábor: Az olcsó kenyér álma

MNO
2011. 08. 27. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tamás Gábor: Nincs olyan agrárágazati szakember, aki szerint ne lenne üdvös az élelmiszerek általános forgalmi adójának „érzékelhető mértékű” csökkentése. De olyan makroközgazdász sincs, aki ne úgy vélné, hogy ez elfogadhatatlanul nagy lyukat ütne az amúgy is ezer bajjal küzdő központi költségvetésen. Egy általános érvényű, tízszázalékos csökkentés 250-300 milliárd forintos bevételkieséssel járna. Van azonban másik elképzelés is, amely „mindössze” 45-50 milliárdba kerülne. Ehhez viszont meg kellene határozni az úgynevezett alapélelmiszerek körét, amelyekre az áfacsökkentés vonatkozna. Erre a kijelölésre eddig egyik kormányzatban sem volt meg a bátorság. Olyan kérdéseket kellene ehhez rendeletileg tisztázni, hogy mondjuk a joghurthoz a legszegényebb állampolgárnak is joga van, adják tehát neki olcsón, vagy az már luxustétel.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Népszabadság, 2011. augusztus 27.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.