Téglából készült a Gyöngyösön feltárt gyóntatófülke

Feltárták az ország idáig egyetlen ismert tégla gyóntatófülkéjét a gyöngyösi ferences templomban az ott zajló felújítási munkálatok közben – közölte a Ferences Sajtóközpont kedden az MTI-vel.

MNO
2011. 08. 23. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harsányi István, a ferences rend főépítésze szerint két gyóntatófülkét is találtak, amelyek felfedezése „tudományos szenzációnak ígérkezik”; a sajtó képviselőinek jelenlétében szerdán délelőtt tárják fel a másik falfülkét, amely alakját és eredeti funkcióját tekintve valószínűleg az első párja lesz.

A gyóntatófülkéket az 1600-as évek második felében vagy legkésőbb 1718–1721 között alakították ki, amikor a templomot bővítették – mondta a főépítész. A falak és pillérek felületének tisztítása közben a templom mellékhajójában két befalazott, a padozat szintjénél kezdődő falfülkére akadtak. Az egyiket augusztus elején kibontották, és egy ma is használható, ősi gyóntatófülkére bukkantak.

A félkörívben záródó fülke, amelyben téglából kialakított pad található, éppen akkora, hogy egy testesebb szerzetes is kényelmesen elhelyezkedhet benne. Hátát a falnak támaszthatja, és a fejénél jobbra és balra lévő egy-egy mívesen kialakított, hosszúkás réshez illesztheti fülét. A szerzetes „biológiai lenyomata”, vagyis a falnak dőlő fej és test alakja ma is tökéletesen kivehető a mészfestésű falfelületen – szerepel a közleményben.

A gyónók, akik a ferences templomokban mindig nagy számban végezték szentgyónásukat, a fülke külső oldalán, a paptól jobbra vagy balra térdepelve, a résen át fülbe gyónhatták megbánt vétkeiket, meghallgathatták a pap intő szavait, tanácsait és tudomásul vehették a kapott elégtételt, penitenciát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.