Teljes pompájában látható majd a kapu

Hamarosan teljes pompájában látható Jeruzsálem óvárosának legnagyobb kapuja, a Damaszkuszi kapu, amelyet többévi munkával, korabeli fotók alapján állítottak helyre az izraeli örökségvédelmi hatóságok.

MNO
2011. 08. 24. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évszázadokon keresztül a látogatók, amikor megérkeztek Észak felől Jeruzsálembe, a Damaszkuszi kapun át léptek be a városba. A robusztus építményt 1538-ban II. Szulejmán szultán építtette. Az 1967-es hatnapos háború harcai során a Damaszkuszi kapu súlyos károkat szenvedett és a központi ablakmélyedés fölötti díszítőelemek is megsemmisültek. Újjáépítése az ősszel fejeződik be – olvasható az Artdaily.org kulturális hírportálon. A munkálatokat jól segítették azok a fotók, amelyeket a 20. század elején készítettek a kapuról, amikor a várost még a britek uralták.

„Jeruzsálem óvárosa mindig is az emberek érdeklődésének középpontjában állt és szerte a világból számtalan turistát vonz Izraelbe. A városfalak és kapuk az elsők, amelyeket mindenki látni akar az óvárosban, s ezért nagyon fontos számunkra, hogy mind a külföldi turisták, mind a helybéliek teljes szépségében láthassák az óvárost” – hangoztatta a jeruzsálemi fejlesztési hatóság óvárosi térségért felelős vezetője.

A Damaszkuszi kapuról született a legtöbb dokumentum és a legtöbb fotó. Ezek jól segítették a pontos helyreállítását. Minden egyes díszítőelemet tanulmányoztak és a legapróbb részletekig helyreállítottak.

Négy évvel ezelőtt kezdődött meg az óvárost körülvevő fal rehabilitációja és felújítása. A program része volt a teljes városfal és a nyolc közül öt kapu, köztük a Damaszkuszi kapu felújítása. A fal teljes felújítása várhatóan az év végére készül el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.