Tihanyi Örs: Az őszi ülésszak elé

MNO
2011. 08. 30. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenesetre a tizenhárom évvel ezelőttinél sokkal nehezebb feladata lesz annak, aki le akarja győzni az alkotmányozó többséget felmutató erőket. Ugyanis az Orbán-kormány a megalakulása óta folyamatosan képes volt arra, hogy ráérezzen a társadalom többségi akaratára, aminek köszönhetően többnyire olyan döntések születtek, amelyek mögött magas támogatottság volt kimutatható. Ez a megállapítás a gazdasági válság kezelése terén is érvényes volt, hiszen még az olyan nagy horderejű ügyekben sem alakult ki tömeges protestálás, mint az egykulcsos adórendszer bevezetése vagy a magánnyugdíjpénztárak vagyonának államosítása.

Más esetekben azért bizonyultak sikeresnek a kormánypártok lépései, mert szimbolikus jelentőségűek voltak, olyan területeket érintve, amelyek nem befolyásolják közvetlenül az emberek mindennapi élethelyzeteit, a hatásuk pedig csak évek múlva lesz igazán érzékelhető. Ide sorolható a kettős állampolgárságról szóló törvény, a médiatörvény, valamint a néhány hónap múlva hatályba lépő új alkotmány.

(Magyar Nemzet, 2011. augusztus 30.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.