Több halott az első napon

Hét emberrel végeztek a szíriai biztonsági erők kedden, a muszlim böjti hónapot (ramadánt) lezáró háromnapos ünnep első napján – mondták el helyi aktivisták.

MNO
2011. 08. 30. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonsági erők Deraa tartományban, Homszban és Damaszkuszban nyitottak tüzet rezsimellenes tüntetőkre az íd al-fitr első napját ünneplő reggeli ima után. A deraai al-Harrarában a hatalmas tüntetés után négy halott – köztük egy 13 éves fiú – maradt, míg a szintén deraai Inhílben kettő.

A muszlimok az íd al-fitr első napján általában ellátogatnak a temetőkbe, s a halottakért imádkoznak, míg a gyerekek új ruhát, cipőt vagy játékokat kapnak. Így kedden többen emlékeztek meg az öt hónapja tartó rezsimellenes tüntetések áldozatairól.

Daelben a gyerekek a hagyományos ünnepi öltözetre halotti leplet húztak, és úgy vonultak a tízezres tömeg élén a helyi mecsetbe.

Egy szíriai aktivistahálózat szerint a helyiek a mártírokkal és családjaikkal sorsközösséget vállalva kevésbé fényűzően ünneplik az íd al-fitrt. „Nem lehet vigasság akkor, amikor a mártírok vére még ki sem hűlt” – írta közleményében a szervezet.

A kormány a ramadán alatt különösen ügyelt arra, hogy a napkeltétől napnyugtáig tartó böjtöt megtörő éjjeli imák és összejövetelek ne forduljanak át tüntetésekbe. Szíriában március közepe óta több mint 2200-an haltak meg a biztonsági erők és a civilek közötti összecsapásokban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.