Több lett, mint egy piac

Közösségi és kulturális szerepet is szánnak Zalaegerszegen az európai uniós támogatással újjáépített, részben fedett piactérnek, amelyet pénteken adtak át.

MNO
2011. 08. 26. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyutai Csaba polgármester (Fidesz–KDNP) elmondta: a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) pályázatán elnyert támogatással a város 1 milliárd 557 millió forintból indította el városrehabilitációs programját. Ennek első ütemeként elkészült a belváros átépítése, a második szakaszban pedig 161,5 millió forintos ráfordítással újjáépítették a piacteret.

A munkálatok keretében korszerűsítették a közvilágítást, 3780 négyzetméter felületen térburkolatot fektettek le, több mint 600 négyzetméteren pedig lefedték a piac területét. A kivitelezés az ütemtervekhez képest kissé elhúzódott, mert 567 négyzetméteres részen régészeti feltárás zajlott, egykor ezen a területen állt ugyanis az egerszegi vár. Délnyugati bástyájának alaprajzát a térburkolatban díszkövekkel rakták ki.

Az eredeti tervektől eltérően mégsem valósult meg a piac alá tervezett mélygarázs, a magas talajvízszint miatt ugyanis csak költséges technológiával tudták volna ezt megépíteni. A mélygarázs helyett a közeli Budai Nagy Antal utcában 67 új felszíni parkolóhelyet alakítottak ki. A polgármester hozzátette: az újjáépített zalaegerszegi piac nemcsak a környéken termelt élelmiszerek árusítását szolgálja, de közösségi és kulturális funkciót is kap. A tér déli részén ligetes, ülőpados területet alakítottak ki, rendezvények esetén pedig színpadot is felállítanak.

Manninger Jenő (Fidesz–KDNP), a NYDRFT és egyben a Zala Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott: bölcs és belátó döntés volt elhagyni a költséges és az általában nehezen megtérülő beruházások közé tartozó mélygarázs építését. Beszélt arról is, hogy számos zalai település belvárosában folynak most is a rehabilitációs munkálatok. A zalaegerszegi átalakítások révén néhány éven belül végre egységes, szép városközpont alakulhat ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.