Tómederben bukkantak az űrhajódarabra

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megerősítette a hírt, miszerint a 2003-ban megsemmisült Columbia űrhajó egy nagyobb darabját találták meg csütörtökön Texasban egy kiszáradt tómederben.

MNO
2011. 08. 05. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A maradvány az űrhajó tizennyolc üzemanyagtartályának egyike – közölte a hivatal. A Columbia 2003. február 1-jén robbant fel, mielőtt Floridában landolt volna. A Kelet-Texas és Louisiana felett bekövetkezett, a hét tagú legénység életét követelő katasztrófát a burkolat korábban nem észlelt sérülése okozta.

A Nacogdoches megyei rendőrség a múlt héten értesítette a NASA-t, hogy azonosítsa a Nacogdoches-tó medrében nemrég felfedezett közel másfél méteres, gömbölyű fémtartályt. A tó vízszintje a rekordhőség miatt közel három és fél méterre apadt, így akadtak rá. A rendőrség által küldött képek alapján a NASA szakemberei megállapították, hogy a tartály a Columbia űrhajó egy része – közölte Lisa Malone, a Kennedy űrcentrum szóvivője.

Az üzemanyagtartály kiemelésének tervei már készülnek. Ha sikerrel járnak, akkor az űrhajó eddig fellelt 84 000 megtalált darabja közé kerül, amely a megsemmisült űrhajó közel 40 százalékát teszi ki. A roncsokat a Kennedy űrcentrum szerelőtermében tárolják és hozzáférhetővé teszik a kutatók számára. A NASA a múlt hónapban vetett véget 30 éves űrsiklóprogramjának.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.