Ugrásra készen a „japán Tony Blair”

Már a jövő hét elején új miniszterelnöke lehet Japánnak – jelentette be kedden a kabinetminiszter.

MNO
2011. 08. 23. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi miniszterelnök, Kan Naoto valószínűleg veszíteni fog pártja, a Japán Demokrata Párt (PDJ) augusztus 29-i elnökválasztásán, és ennek nyomán a kormányfői székből is távoznia kell majd, mert a kabinet új vezetőjét a parlament választja meg, amelyben a PDJ van többségben.

A kormányfő népszerűsége az utóbbi hónapokban 20 százalék alá csökkent és sok bírálatot kapott a március 11-i földrengés és cunami, illetve az azokat követő fukusimai nukleáris katasztrófa nyomán kialakult válsághelyzet nem megfelelő, határozatlan és lassú kezelése miatt.

A jelenlegi gazdasági miniszter, Joszano Kaoru szerint Kan azt mondta a kabinetnek, hogy a napjai meg vannak számlálva, és a kormánytagoknak fel kell készülniük arra, hogy jövő kedden csoportosan lemondjanak a posztjaikról. A parlament pénteken fog szavazni két törvényjavaslatról, amelyet Kan még szeretne elfogadtatni.

A miniszterelnöki szék egyik legesélyesebb várományosa Maehara Szeidzsi, a népszerű volt külügyminiszter, aki kedden jelentette be, hogy indul a választáson. A tévékamerák előtti fesztelensége miatt gyakran „japán Tony Blairként” emlegetett, balközép pártjában a konzervatív szárny hangadójának tekintett 49 éves politikus főként a Kínával és Észak-Koreával szemben tanúsított határozottsága miatt vált ismertté.

Mielőtt Maehara bejelentette volna, hogy indul a választáson, a japán sajtó a jelenlegi pénzügyminisztert, Noda Josihikót tartotta Kan legvalószínűbb utódjának. Az elmúlt öt évben hat kormányfő váltotta egymást Japánban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.