Új miniszterelnöke van Japánnak + Képek

A japán parlament alsóháza megszavazta kedden, hogy Noda Josihiko pénzügyminiszter legyen a miniszterelnök.

MNO
2011. 08. 30. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőházban leadott érvényes 475 szavazat közül 308 szólt mellette. A kormányfő személyéről a kevesebb hatalommal rendelkező felsőháznak is kell szavaznia kedden. A szenátusban azonban az ellenzék van többségben. Ha leszavazzák Noda személyét, akkor az alsóház ismét szavaz, és a papírforma szerint a pénzügyminiszter ott megint győzni fog, ami megválasztását jelenti.



Az 54 éves politikusra nagy feladatok várnak: meg kell próbálnia egyesíteni a frakciókra szakadt kormánypártot, a Japán Demokrata Pártot (DPJ), helyre kell állítania a közvélemény bizalmát a politikában, és úrrá kell lennie a gazdasági-pénzügyi válságon. Elődje, a kedden lemondását hivatalosan benyújtó Kan Naoto éppen erre való képtelensége miatt bukott meg alig 15 hónapig tartó kormányzás után.



Noda helyzetét bonyolítja, hogy a felsőházban az ellenzéknek van többsége, így képes megakadályozni a kormány törvénykezési lépéseit. Az új kormányfő jelezte, hogy konzultálni akar az ellenzékkel az áfa mértékének (jelenleg 5 százalék) megkettőzéséről és egy, a márciusi cunami által elpusztított települések újjáépítését célzó pénzalap létrehozásáról.



(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.