Új típusú engedélyek a Kárpátalján élők számára

Digitális arcképet és ujjlenyomatot tartalmazó, plasztik kártya alapú kishatárforgalmi engedélyeket rendszeresít Magyarország szeptembertől a Kárpátalján élő kérelmezők számára – közölte csütörtökön Magyarország ungvári főkonzulátusa.

MNO
2011. 08. 25. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külképviseleten tartott sajtótájékoztatón Bacskai József főkonzul elmondta, hogy Magyarország néhány napja beszüntette a hagyományos, útlevélbe ragasztott kishatárforgalmi engedélyek kiadását mind az ungvári főkonzulátuson, mind a beregszászi konzulátuson. Hozzátette: az Európai Unió vonatkozó rendelete értelmében a magyar hatóságok előreláthatólag 2011. szeptember 5-től plasztik kártya alapú, digitális ujjlenyomatot és digitális fényképet tartalmazó magyarországi tartózkodási és kishatárforgalmi engedélyeket fognak kiállítani a kárpátaljai kérelmezők számára.

A diplomata kiemelte: a korábban kiadott kishatárforgalmi engedélyek érvényességi idejük lejártáig használhatók. A kártya formátumú okmányra azonban a kérelmezőknek az eddigi egy hét helyett 21-30 napot kell várniuk, mert az új úti okmányok nem a diplomáciai kirendeltségeken, hanem budapesti nyomdában készülnek – emlékeztetett.

Bacskai azt is elmondta, hogy Kárpátalján, a magyar határhoz közeli települések mintegy 600 ezer lakója jogosult kishatárforgalmi engedély kérelmezésére, s közülük az elmúlt években körülbelül 150 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.