Újabb botrány a Nürburgringen

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy a mainzi ellenzék szerint a kormány szubvenciós politikájának állatorvosi lova a németországi nagydíjnak helyt adó Nürburgring. A Tagesanzeiger arról ír, hogy a svájci kormány tagjai az erős frank miatt megszakították szabadságukat.

2011. 08. 08. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Örök visszatérés a körforgalomban című cikkében az időközben a költségvetési pénzek elszórásának mintapéldájává vált Nürburgring-ügy legfrissebb fejleményeiről ír. A közpénzek elherdálásának és hétpróbás üzletemberek előnyökhöz juttatásának vádjától Kurt Beck (SPD), Rajna-vidék–Pfalz miniszterelnöke immár hivatali idejének végéig képtelen lesz megszabadulni. Egy héten belül a kormányfőt kétszer is igen élesen támadta Julia Klöckner, a kereszténydemokrata ellenzék vezetője.

A legutóbbi támadások oka: a július végi nürburgringi F–1-es futam lebonyolítására kötött szerződés egyes részletei. A tartományi kormány a CDU-politikus szerint a verseny szervezésével megbízott Kai Richter és Jörg Lindner vállalkozásainak „milliós bevételeket garantált az adófizetők” kárára. Ami Julia Klöckner számára egy újabb botrány, az a májusban megalakult vörös–zöld kormány illetékes tagjának, Roger Lewentz (SPD) belügyminiszternek a koncepciója. Mint érvelt, egy a tartomány kezében lévő Rt. drágább, mint ha maguk rendeznék a versenyt.

Tagesanzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilapban Hubert Mooser A kormány találkozik Hildebranddal című cikkében tudósít a berni kabinet erős frank ellen tervezetett válságlépéseiről. Az első nyári szünet utáni kormányülést eredetileg a jövő szerdára tervezték. Most azonban Micheline Calmy-Rey kormányfő a kabinetet korábban Bernbe rendelte. A rendkívüli ülés témája az erős frank. Ezt a hírt megerősítette Christophe Hans, a gazdasági minisztérium kommunikációs vezetője, ugyanakkor azt üzente, egyelőre a részetekről nem kívánják tájékoztatni a sajtót.

A lap értesülése szerint a kormány meghallgatja Philippe Hildebrandot, a nemzeti bank elnökét. Johann Schneider-Ammann bejelentette, hogy a kérdésben konkrét javaslatokat kívánnak előkészíteni a következő kormányülésre. Ezzel egy időben a kormány új jelentést kíván nyilvánosságra hozni arról, hogy a fogyasztóknak miként adják tovább a kereskedők a behozott áruknál az árfolyamnyereséget.

Amint a tárcavezető egy hétvégi rádióinterjúban bejelentette, szerdára kerekasztal-tárgyalásokat hív össze a magas importárak miatt. Schneider-Ammann nyilvánvalóan szigorítani kívánja a kartelljogot. Látványosan szeretné szigorúbban büntetni a külföldi termelők és a svájci eladók közötti áregyeztetéseket. A liberális gazdasági minisztert élesen bírálták a szocialisták és a kereszténydemokraták, mert szerintük túl keveset tesz az erős frank ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.