Újabb csúcs: megállíthatatlanul erősödik az alpesi deviza

Hétfőn történelmi szintre, gyengült a forint a devizák széles körével szemben erősödő svájci frankkal szemben.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800821" target="_blank"><strong>• A frank elképesztő erősödése vezetett a kiadások csökkenéshez</strong></a>

MNO
2011. 08. 01. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A devizapiacokon átmenetinek bizonyult az értékpapír piacok lendületes erősödését támogató megkönnyebbülés, amit az amerikai államadósság-limit emelésének kereteiről hétfőre virradóra a demokrata és republikánus vezetők között megszületett megállapodás váltott ki. Elemzői vélemények szerint a megállapodás nem hárította el az amerikai szuverén adósbesorolás rontásának veszélyét, mivel az adósságlimit megemelése nem javít a költségvetés finanszírozási helyzetén. A devizapiacokat terhelő kockázatkerülő befektetői magatartás a befektetési menedék eszközökbe, svájci frank és japán jen befektetési tereli a likvid eszközöket.

A dollár és az euró új negatív árfolyam rekordot döntött a svájci frankkal szemben, a dollár a japán jennel szemben négy és fél havi mélypontra esett. A svájci frank árfolyama áttörte a 240 forintos küszöböt és délután négy óra után a jegyzés 243,22 forinton új rekordot állított be. Az előző árfolyam rekord pénteken volt 239,07 forinton.

A frankot hétfőn kora reggel még valamivel 234 forint felett jegyezték. Az eurót délután négy órakor 268,78 forinton jegyezték a péntek délutáni 269,80 forint után. A dollár jegyzése 188,45 forint 1,4266 dolláros euró árfolyam mellett, szemben a péntek délután 186,41 forintos és 1,4394 dolláros jegyzésekkel. Száz japán jen jegyzése 246,24 forint a péntek délutáni 245,67 forint után.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.