Újabb hitelmegállapodást kötött az IMF Szerbiával

Újabb, ezúttal egymilliárd eurós készenléti hitelmegállapodásról egyezett meg szerdán Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

MNO
2011. 08. 31. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új hitel 18 hónapra szól, feltételei között 4,5 százalékos államháztartási hiány, 2 százalékos gazdaságnövekedés és a közkiadások visszafogása szerepel. Az IMF küldöttsége augusztus 18. óta tárgyalt Belgrádban.

Szerbia korábbi, 2009. márciusban kötött 3,9 milliárd dolláros (2,9 milliárd eurós) hitelmegállapodása idén áprilisban járt le. A programot 2009. januárban indította az IMF, eredetileg 15 hónapra 409,5 millió dolláros kerettel, majd 2009. májusban a keretet 3,9 milliárd dollárra emelte, és egy évvel meghosszabbította, 2011. áprilisig.

Az IMF áprilisi előrejelzése szerint Szerbiában az államháztartási deficit az idén a hazai össztermék (GDP) 4,1 százalékára csökken a tavalyi mintegy 4,75 százalékról. A gazdasági növekedés az IMF várakozása szerint 2011-ben 3 százalékra gyorsul a tavalyi 1,5 százalékról.

Elemzői vélekedés szerint ha az áprilisi becsléseknek megfelelőn működne tovább a szerb gazdaság, akkor nem lenne nehéz teljesíteni a mostani hitelmegállapodás követelményeit, de időközben lelassult az európai gazdaság, ami valószínűleg lassítja a szerb GDP növekedését is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.