Újítás: érvényes jegyek nélkül nem indul el a busz

Precedens nélküli jegyellenőrzési módszert vezetett be a héten Modena városi közlekedési vállalata. A buszok addig nem indulnak el, amíg minden utas nem érvényesítette a menetjegyét. Így kívánják visszaszorítani a jegy nélkül utazók emelkedő számát.

MNO
2011. 08. 31. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem fizetsz? Nem indulok el. Rövid, de azonnal érthető jelszóval indult a héten az emilia-romagnabeli Modenában a bliccelők elleni kampány. A száznyolcvanezer lakosú városnak a két legfrekventáltabb járatán, a 3-as és a 8-as számú autóbuszon vezették be az új rendszert, mely szerint a jármű addig nem nem indul el, amíg minden utas nem tud felmutatni érvényes jegyet.

A menetrendszerinti indulás előtt a busz vezetője végigjárja a járművet, és ellenőrzi a jegyeket. Ha valakinél nincsen érvényes jegy, a sofőr felszólítja őt az érvényesítésre, ha az utas ezt mégsem teszi meg, a vezető azonnal hívja a kalauzokat, akikkel a rendőrök is megérkeznek. A beavatkozás alig pár percet vesz igénybe a modenai városi közlekedési vállalat (ATCM) és a helyi hatóságok között a kampány érdekében kötött operatív megállapodás értelmében.

Az első nap incidensek nélkül zárult – számolt be az eredményről az Il Resto del Carlino modenai napilap. Az ATCM így kíván tenni a jegy nélkül utazók ellen, akiknek száma tavaly kétszer több volt, mint 2009-ben. Az egyelőre csak két autóbuszjáraton bevezetett kísérleti rendszerben részt vevő vezetőket tanfolyamon készítették fel arra, hogy agresszivitás nélkül, meggyőzéssel próbálják rávenni utasaikat a jegyvásárlásra. A tömegközlekedési menetjegy alapára Modenában 1 euró húsz cent, s hetvenöt percig érvényes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.