Újrajátsszák a csatát

Historikus hangulatban tölthetik el a hosszú hétvégét mindazok, akik július 29–31. között Szentgotthárdra, a Vendvidék központjába látogatnak. A szentgotthárdi történelmi napokon a török hadak ismét megfutamodnak Montecuccoli keresztény seregei elől, és a legifjabb korosztály sem marad kedvére való program nélkül.

MN
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immáron nyolcadik alkalommal eleveníti föl kosztümös történelmi játék a szentgotthárdi csata emlékét, amely az 1661–64-es nagy török háború döntő eseménye volt. A Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok 1664. augusztus 1-jén csaptak össze az oszmán birodalom Köprülü Ahmed vezette, Bécs felé vonuló hadseregével. A gigantikus küzdelemben az európai hadak elsöprő győzelmet arattak, a diadal pedig hazánk török alóli felszabadításának kezdetét jelentette.
Ennek emlékére pénteken kora délután hintós kikiáltó járja a város utcáit Montecuccoli tábornok és Köprülü Ahmed – de legalábbis hasonmásuk – társaságában, hogy mulatságba hívja a közönséget. Öt órakor jelmezes felvonulás indul, utána Újvári György énekes-gitáros, majd Kátai Zoltán énekmondó ad koncertet a színház és a templom között felállított színpadon. Este íjászbemutató és néptáncműsor szórakoztatja a publikumot.
Másnap a várkertben a Szent Sebestyén íjászverseny ígér izgalmakat. Aki szeretné alaposabban megismerni a régi korok haditechnikáját, látogatást tehet a Szent Sebestyén Íjászkör, a Fekete Sereg, valamint Vas vármegye lovagjai és íjászai, hagyományőrző csoportjai táborában. A Mesterségek utcájában népművészeti vásár, a színházban képzőművészeti kiállítás várja az érdeklődőket. Mindeközben a legkisebbek figyelmét középkori játszóház, kézműves-foglalkozás és a Katáng együttes koncertje köti le.
Délután futóverseny indul a csata emlékére, este kilenc órakor pedig kezdetét veszi a várva várt ütközet. A várkert újra „csatatérré változik”: villan a kard, dörren az ágyú, és a keresztények seregei végül ismét visszaverik a török hadat.
A vasárnap a nemzetközi fúvószenekari találkozó jegyében telik. A templom előtti téren egész délután a környék legjobb együttesei fújják a rezet. A zárókoncerten Wolf Kati és Takács Nikolas énekel a közönségnek.

Infó: www.pannonkapu.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.