Ukrajna csökkenti orosz gázfüggőségét

Ukrajna a következő években kétharmadával tervezi csökkenti orosz gázimportját – jelentette be Mikola Azarov ukrán kormányfő kedden.

MNO
2011. 08. 30. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök részleteket nem közölt, de a kormány megkezdte azoknak a lépéseknek a megvitatását, amelyek révén lényegesen csökkenthető Ukrajna gázfüggősége Oroszországtól. Ukrajna, amely hazai gázfogyasztásának közel 60 százalékát orosz behozatalból fedezi, úgy véli, hogy az orosz gázár túl magas ahhoz, hogy az ukrán termékek versenyképesek legyenek a világpiacon.

Oroszország ezer köbméterenként 350 dollárért szállítja a földgázt Ukrajnának a harmadik negyedévben, és mintegy 400 dollárt kér majd a negyedik negyedévben. Ukrajna tavaly 40 milliárd köbméter orosz földgázt importált. Ezt a következő öt évben 12 milliárdra kívánja csökkenteni Ukrajna – mondta néhány hete az ukrán energiaügyi miniszter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.