Ukrán címer „díszeleg” a honfoglalási emlékművön

Ukrán állami címert szereltek fel a vereckei magyar honfoglalási emlékmű tetejére szerdán, az ukrán függetlenség napján a szélsőséges Szvoboda párt tagjai.

MNO
2011. 08. 25. 11:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a párt kárpátaljai szervezetének sajtószóvivői irodája a Zakarpattya.net.ua ungvári hírportálon csütörtökön közzétett nyilatkozatában közölte, a Szvoboda 2011. augusztus 24-én, az ukrán függetlenség napján a Vereckei-hágón, „a Kárpát-Ukrajnát védők kivégzésének helyszínén emlékezett meg az ukrán hősökről”.

Az ünnepi rendezvény keretében a résztvevők „a hágó legmagasabb pontján elhelyezték Ukrajna állami címerét” – olvasható a közleményben. Nyilatkozatához a Szvoboda fényképeket is mellékelt, amelyeken jól látható a honfoglalási emlékmű tetejére rögzített, háromágú szigonyt ábrázoló, fémből készült ukrán állami címer és a rendezvény tucatnyi résztvevője, akik kezükben pártzászlókat és ukrán nemzeti lobogókat tartanak, közülük többen az emlékmű kiszögellésein állnak.

Az egyik képen az látható, amint egy pravoszláv pópa megáldja a magyar emlékműre szerelt ukrán címert. Az emlékművön jól kivehetők a fehér festékkel korábban rámázolt horogkeresztek nyomai. A Szvoboda közleménye emlékeztet rá, hogy két évvel ezelőtt már tartottak hasonló rendezvényt a vereckei magyar emlékműnél, s akkor az emlékjel oldalára rögzítettek ukrán állami címert.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.