Vadai nyugtalan, az LMP „nagyjából elégedett”, a Jobbik unja

Az augusztus eleji Magyar Sziget rendezvényen elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban tartott rendkívüli ülést csütörtökön a nemzetbiztonsági bizottság, amely meghallgatta a Belügyminisztérium, a Terrorelhárító Központ (TEK) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) beszámolóját. Az MSZP nem elégedett az ülésen elhangzottakkal, az LMP szerint kielégítő tájékoztatást kaptak, a Jobbik szerint pedig „fölösleges ezen ennyit rugózni”.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/805588" target="_blank"><strong>• Arról értekeztek, hogyan lehetne lelőni Orbánt és Gyurcsányt + Képek</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/804513" target="_blank"><strong>• Zagyva György Gyula iratai már az ügyészség felé tartanak</strong></a>

MNO
2011. 08. 25. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, a TEK vizsgálatot indított a verőcei Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. Egy, a lapnak nyilatkozó büntetőjogász úgy ítélte meg, egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja. A cikk szerint a TEK a vizsgálatot Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető Tyirityán Zsolt a Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt indította.

A Legfőbb Ügyészség azt közölte, hogy „az úgynevezett Magyar Szigeten elhangzottakkal kapcsolatosan több feljelentés is érkezett” hozzájuk. Megjegyezték, a szükséges intézkedések megtétele érdekében a feljelentések vizsgálata folyamatban van. Vadai Ágnes, a testület MSZP-s elnöke a múlt héten közölte, hogy összehívja a parlament nemzetbiztonsági bizottságát, miután elsőként az LMP, majd a szocialisták is bejelentették, hogy ezt indítványozzák. A Magyar Szigeten elhangzott és a sajtóban nyilvánosságot kapott kijelentéseket a Fidesz részéről Gulyás Gergely, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke is elítélte.

Vadai Ágnes a csütörtöki zárt ülést követően újságíróknak elmondta: a bizottság „nagy vonalakban” kapott tájékoztatást, amellyel a kormánypárti képviselők elégedettek voltak, ő azonban nem. A szocialista képviselő szerint politikailag nem megnyugtató, ami történik. Azt mondta: helyes, hogy folynak vizsgálatok a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban, mert „nem maradhat büntetlenül, ha valaki vallási vagy etnikai kisebbségi csoportok kiirtására ad kvázi utasítást, vagy ezzel egyetért”. Hozzátette, szerinte a vizsgálatokat végző hatóságoknak és szerveknek ezt a tevékenységüket „sokkal jobban világossá kellene tenniük a nyilvánosság előtt, mert jelenleg úgy tűnik, hogy lehet ilyen kijelentéseket tenni következmények nélkül”.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja az ülést követően úgy fogalmazott: „az MSZP és az LMP szánalmas vergődését láthattuk a bizottsági ülés alatt, és ahogyan az szokásos, most is megindult a hivatásos rettegés”. Az ellenzéki politikus szerint az ügynek sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja, és számára ezt erősítették meg a bizottsági ülésre meghívott szervezetek beszámolói is. „Fölösleges ezen ennyit rugózni” – tette hozzá Mirkóczki Ádám, fenntartva a Jobbik álláspontját, miszerint elhatárolódnak a szóban forgó kijelentésektől.

Mile Lajos, a bizottság LMP-s tagja annyit mondott, hogy „nagyjából elégedett” az ülésen elhangzottakkal, és „jelen pillanatban kielégíthetőnek mondható, ami elhangzott”. Szerinte a Magyar Szigeten „szinte toborzóbeszéd hangzott el, szervezeti kiépítettségről, gyilkolásról, felkészültségről beszéltek, és így vannak nemzetbiztonsági vonatkozásai is” a kijelentéseknek. Ilyen helyzetben, nyilvánosság előtt nincsenek ártatlan mondatok – mondta Mile Lajos.

A Magyar Szigetet 2004 óta rendezik a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben. A kulturális és közéleti programokat egyaránt tartalmazó Magyar Szigetet kezdettől fogva a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom szervezi. Az idei Magyar Sziget július 31-től augusztus 7-ig tartott.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.