Vagy megadják magukat szombatig, vagy leszámolnak velük

Ultimátumot intézett a líbiai lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) feje Moammer el-Kadhafi megbuktatott vezető Szirt városában és az ország más részeiben megmaradt híveihez: vagy megadják magukat szombatig, vagy a felkelők katonai erővel számolnak le velük. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/806558" target="_blank"><strong>• Ellenőrizhetetlen emberek kerülnek hatalomra?</strong></a>

MNO
2011. 08. 30. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Musztafa Abdel-Dzsalíl kedden Bengáziban tartott sajtóértekezletén ismertette az ultimátumot. Elmondta, hogy folynak a tárgyalások a Kadhafi-hívek kezén lévő líbiai városok – köztük Kadhafi szülővárosa, Szirt – vezetőivel a harcok nélküli megadásról. Ez a lehetőség a ramadán muzulmán böjti hónapot lezáró íd al-fitr végéig (Líbiában péntek) áll fenn. Szombattól, ha nincsenek a békés rendezésre utaló jelek, katonai erővel döntik el az ügyet – tette hozzá, amit azzal indokolt, hogy nem várhatnak tovább.

Még mindig fosztogatják Kadhafi házát

A hírcentrum tudósítója kedden felkereste a Báb el-Azízíja rezidenciát. A többméteres fallal körülvett létesítmény külső része katonai támaszpontként üzemelt: barakkok, őrtornyok és szögesdrót alkotják az erődítményt.

A rezidenciába folyamatosan özönlöttek az emberek; Kadhafi házánál, amely egy többemeletes, hatalmas, de jellegtelen épület, százak gyűltek össze, és szinte extázisban ünnepelték a diktátor bukását. Az örömlövések egymást követték, fegyvereket nyomtak a gyerekek kezébe, hogy ők is lövöldözzenek egy kicsit.

A helyzet kaotikus képet mutatott: volt, aki sírt, mások ugrálva, üvöltözve fejezték ki örömüket, és egymást fényképezték a ház előtt. A levegőben lőporszag terjengett, a földet, mintha valami vasszőnyeg lenne leterítve, elborítják a töltényhüvelyek, és folyamatosan ropognak a fegyverek. Aki beszélt angolul, odalépett a hírcentrum tudósítójához, hogy elmondja véleményét a helyzetről.

A területen beljebb haladva újabb vasból és betonból álló falakat lehet látni. A falak mellett kiégett, páncélozott civil luxusautók állnak. Egy álcázott bejáraton keresztül vezet az út Kadhafi medencéjéhez és magánkórházához. A medencénél egy katonai zubbonyt viselő felkelő bottal próbálta kihalászni a vízből a diktátor hintaszékét, aki szerint fegyvert is rejthet a zavaros víz. Mint hozzátette: amikor elfoglalták az épületet, sok ruhát és használati tárgyat a medencébe dobtak.

Mahmúd Galal elmondta azt is, hogy részt vett a rezidencia elfoglalásában. Mint közölte, az elsők között volt, amikor lerohanták az erődítményt. „Ott voltam augusztus 23-án a Mártírok terén. Amikor láttuk, hogy jönnek Kadhafi katonái, elbújtunk, csapdába csaltuk őket, és mindet megöltük” – mondta a felkelő. Szerinte az épületegyüttes elfoglalása azért sikerülhetett, mert annak parancsnoka átállt a felkelőkhöz, de még így is többórás harc árán tudtak csak bejutni a rezidenciára. Amikor bejutottak, azonnal elkezdődött a fosztogatás – fűzte hozzá.

Mindent visznek, ami mozdítható

A fosztogatás egyébként még mindig tart, az emberek mindent visznek, ami mozdítható. A tudósító a diktátor magánkórházában találkozott egy férfival, aki éppen egy fogászati széket húzott ki az épületből. Amikor meghallotta, hogy Magyarországról érkezett az újságíró, széles mosolyra húzódott a szája, elmesélte, hogy testvére magyar nőt vett feleségül, és Magyarországra menekültek a felkelés kirobbanásakor. Arra a kérdésre, mi szüksége van fogászati székre, azt válaszolta, hogy azért kell neki, mert annak támláján pihent az „Őrült Lobonc” (Búsaf Súfa) feje. A kórházból kilépve egy másik férfi, Abul-Gaszem Abul-Íd azt mondta, nem tartja helyesnek a fosztogatást. „Ez a nép tulajdona, nem lehet egy személyé, és az nem muszlim, aki lop” – tette hozzá.

Kadhafi sátránál, ahol a diktátor előszeretettel adott interjút, ezzel is erősítve a magáról alkotott képet, miszerint puritán körülmények között él, egy idős férfi, Abdalláh Háled Blasír elmondta, hogy mérnökként végzett Londonban, és a környéken lakik. Ő is harcolt a diktátor ellen, először nem volt fegyvere, ezért egy hatástalanított vadászpuskát alakított át, s azzal tüzelt a katonákra. „Szerencsére azóta sikerült beszereznem egy AK-47-est” – fűzte hozzá boldogan.

Szabályosan beleolvadt a földbe

Kadhafi rezidenciáját láthatóan nemcsak a felkelők, hanem a NATO-rakéták is nagyon megrongálták, a környéken sok a teljesen kiégett barakk és épület, néhány mellett elhaladva az oszló tetemek jellegzetes, édeskés bűzét lehet érezni. Az épületek már teljesen üresek, néhány szétdobált könyv, papírok és széttört tárgyak jelzik a felkelők dühét. Van olyan épület is, amelyik szabályosan beleolvadt a földbe, miután felgyújtották.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.