Vártnál jobban csökkent az infláció

Augusztusban a vártnál jobban, kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent a spanyol infláció – közölte kedden az INE spanyol nemzeti statisztikai hivatal.

MNO
2011. 08. 30. 10:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmonizált fogyasztói árindex évi 2,7 százalékos drágulást mutatott augusztusban a júliusi 3,0 százalék után. Az augusztusi éves inflációs ráta 2010 novembere óta a legalacsonyabb. Elemzők 2,9 százalékos áremelkedéssel számoltak augusztusra. Az INE az inflációs ráta csökkenését az élelmiszerárak és az energiaárak esésére vezeti vissza. A spanyol fogyasztói árak meghaladják az euróövezeti átlagot, mivel az országnak importból kell fedeznie energiaszükségletének nagy részét.

A szerdán nyilvánosságra kerülő augusztusi euróövezeti fogyasztói árindex az elemzői előrejelzések szerint 2,7 százalékos drágulást mutat majd a 17 tagú országcsoportra nézve. A vártnál alacsonyabb spanyol és német (2,3 százalék) augusztusi fogyasztói árindex tükrében azonban az euróövezeti infláció is alacsonyabb lehet a vártnál. Silvio Peruzzo, a Royal Bank of Scotland közgazdásza szerint a spanyol és német adatok alapján 2,4 százalékos augusztusi euróövezeti inflációra lehet számítani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.