Vége a negatív trendnek, megállt hazánk leszakadása

Az utóbbi negyedévek GDP-növekedési rátái alapján megállt Magyarország leszakadása Európától – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Eurostat adataira alapozva.

MNO
2011. 08. 24. 16:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP-növekedési rátát tudott felmutatni, így immár nem távolodik a huszonhetek fejlettségi szintjétől. „2010 közepétől újra azt láthatjuk, hogy növekedési rátánk rendre az európai gazdaságok átlaga körül szóródik, tehát az EU-27 bővülésének átlagához konvergálunk” – olvasható a közleményben.

Az Eurostat adatai szerint a magyar GDP növekedési üteme 2008 negyedik negyedévétől egyre nagyobb mértékben maradt alatta az EU-országok növekedésének. A mélypont 2009 harmadik negyedévében volt, amikor a növekedési ütemek közötti különbség 3,4 százalékpontot ért el.

Még 2010 második negyedévében is 1,3 százalékpontos különbség volt az EU27 és Magyarország GDP-növekedése között, 2010 harmadik negyedévétől kezdve azonban alig van eltérés, a különbség az utolsó négy negyedévben 0,4, 0,1, 01, illetve 0,2 százalékpont volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.