Világbajnoki ezüstérmet szerzett a magyar kalapácsvető + Képek

Pars Krisztián ezüstérmet szerzett a férfi kalapácsvetők hétfői döntőjében a tegui szabadtéri atlétikai világbajnokság harmadik versenynapján.

MNO
2011. 08. 29. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombathelyi versenyző utolsó, hatodik kísérletére dobta a legnagyobbat, 81,18 m-t, ami idei legjobbja, ám hat centivel elmaradt a japán Murofusi Kodzsi 81,24 méteres eredményétől.







A szombathelyi versenyző a szám egyik legnagyobb esélyeseként kezdte meg a finálét, melynek első sorozatában a 2004-es olimpiai bajnok, a 36 éves japán Murofusi Kodzsi tekintélyt parancsoló, 79,72 méteres dobással kezdett. Pars biztonságinak nevezhető 77,26 méterrel nyitott, s a negyedik volt az első kör után. A folytatásban Murofusi folytatta remeklését, 81,03-ig jutott másodikra, a magyar így hiába javított, 78,84-gyel a harmadik helyre jött fel, ám messze volt az éllovastól, ráadásul a címvédő, pekingi ötkarikás aranyérmes, szlovén Primoz Kozmus továbbra is előtte (79,39 m) volt.

Harmadikra a japán már 81,24-re hajította a szert, s egyre biztosabbnak látszott sikere, mivel Kozmus nem tudott javítani, Pars pedig csak „centiket” haladt előre (79,14 m). Németh Zsolt tanítványa a negyedik fordulóban jelezte, hogy bőven van még benne tartalék, 79,97-tel a sorozat legnagyobbját dobta, s már a második helyen állt, az ötödik kísérletét azonban elrontotta. Az ötödikre ismét 81,24-et teljesített Murofusi vélhetőleg az utolsó sorozat előtt nem gondolta volna, hogy még lesz izgulni valója, Pars azonban utolsó dobásába nagyon „beletalált”, s kalapácsa szinte ugyanabban a távolságban ért földet, ahol a japán legnagyobb dobásai landoltak. Az eredményjelzőn aztán – a győzelmet érő, legalább 81,25 helyett – a 81,18 méteres eredmény jelent meg, így Pars Krisztián maradt a második helyen, a veterán japán pedig élete első világbajnoki aranyának örülhetett. A bronzérmet Kozmus szerezte meg végül.

Pars ezzel a magyar atlétika ötödik vb-ezüstérmét szerezte meg, s egyben pályafutása legjobb eredményét érte el nagy világversenyen.



(Fotók: Reuters)

férfi kalapácsvetés,
világbajnok:
Murofusi Kodzsi (Japán) 81,24 m
2. PARS KRISZTIÁN 81,18
3. Primoz Kozmus (Szlovénia) 79,39
4. Markus Esser (Németország) 79,12
5. Pavel Krivickij (Fehéroroszország) 78,53
6. Kirill Ikonnyikov (Oroszország) 78,37

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.