Visszaállítanák a halálbüntetést a britek

A britek többsége támogatná a halálbüntetés visszaállítását – derül ki a The Mail on Sunday című brit lap közvélemény-kutatásából.

MNO
2011. 08. 07. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés szerint a megkérdezettek 53 százaléka támogatná a halálbüntetés ismételt bevezetését, és csak 34 százalékuk ellenezne egy ilyen lépést. Az utolsó kivégzést 1964-ben hajtották végre az országban, de azóta már többször felmerült a vita a büntetés e fajtájának esetleges visszaállításáról. Nagy-Britanniában bárki bármilyen témában indíthat internetes petíciót, és ha sikerül több mint százezer aláírást összegyűjtenie, a képviselők kötelesek megvitatni az ügyet az alsóházban. Az első 200 ilyen petíció közül 40 a halálbüntetés kérdését vetette fel.

A közvélemény-kutatás eredménye szerint a megkérdezett férfiak 63, a nők 44 százaléka helyeselné a halálbüntetés újbóli bevezetését. Az utolsó végrehajtott kivégzések óta csaknem fél évszázad telt el, és az embereknek ma már mindössze 12 százaléka gondolja úgy, hogy a kivégzés legjobb módja az akasztás. (Ezt a módszert alkalmazták az utolsó kivégzéseknél.) A válaszadók 66 százaléka inkább a halálos injekciót tartja megoldásnak, mivel úgy vélik, ez a leghumánusabb módszer.

A megkérdezettek csaknem fele (48 százalék) úgy látja, a gyilkosságok és más súlyos bűncselekmények száma csökkenne, ha visszaállítanák a halálbüntetést, míg 32 százalék szerint ez a lépés egyáltalán nem hozna ilyen változást. A legtöbben a tömeggyilkosságot, a gyermekgyilkosságot, a terrorizmust és a háborús bűncselekményeket említették azon tettek között, amelyeket kivégzéssel büntethetnének.

A felmérés további trendekre is rávilágít: a halálbüntetés elfogadottabb az idősebbek körében, mint a fiatalok között, a legkevésbé pedig az ország déli részén támogatnák. A pártállást tekintve a liberális szavazók 41, a munkáspártiak 45 és a konzervatívok 67 százaléka helyeselné a halálbüntetés bevezetését. Habár valószínűtlen, hogy az alsóházi vitán a képviselők úgy döntenek, ismét bevezetik a halálbüntetést az országban, Sir George Young, az alsóház vezetője szerint nem hagyhatják figyelmen kívül a kérdést. Azt nem tudni, hogy hány képviselő támogatna egy ilyen jellegű intézkedést.

A halálbüntetés támogatásától függetlenül a megkérdezettek döntő többsége, 82 százaléka úgy véli, a jelenlegi brit igazságszolgáltatási rendszer túl engedékeny.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.