30 százalékkal is drágulhatnak a gyümölcsök

Az előzetes becslések szerint a jó minőségű gyümölcs 10-30 százalékkal drágulhat Szlovákiában – írja az Új Szó című pozsonyi napilap hétfői számában.

MNO
2011. 09. 05. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Almából mintegy 15-20 százalékkal gyengébb termésre számítanak a tavalyi évhez viszonyítva és kajszibarackból is nagyjából hasonló mértékű csökkenés várható. Ugyanakkor őszibarackból a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal gazdagabb a termés.

„Az elmúlt húsz évben csak négy évvel ezelőtt volt még a mostaninál is silányabb termés, akkor mintegy 30 ezer tonnányi gyümölcs termett az országban, idén pedig körülbelül 36 ezer tonnával számolunk” – mondta az Új Szónak Marián Varga, a Szlovákiai Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke, aki az elmúlt évihez képest csaknem 25 százalékosra becsüli az idei átlagos terméskiesést.

Szlovákia folyamatos gyümölcsimportra szorul. A hazai termelők a szükséglet nagyjából egyharmadát képesek előállítani. A déligyümölcsök nélkül Szlovákia lakossága évente mintegy 120 ezer tonna gyümölcsöt fogyaszt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.