51 órán és 50 percen át virraszt az egész ország

Háromnapos emlékvirrasztás kezdődött szeptember 1-jén az észak-oszétiai Beszlánban, ahol az 1. számú iskolában 2004-ben több mint 1200 gyereket és felnőttet ejtettek túszul terroristák, a kiszabadítási akció során pedig 334 ember, köztük 186 gyermek vesztette életét.

MNO
2011. 09. 01. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A virrasztás csütörtökön délelőtt kezdődött és szeptember 3-án délig tart, 51 órán és 50 percen át, pontosan annyi ideig, amennyit a túszok az iskola terroristák által elfoglalt tornatermében töltöttek. A virrasztás kezdete előtt gyászistentiszteletet tartottak az iskola udvarán, és ezt pénteken és szombaton megismétlik.

Ebben a közel három napban Beszlánban virágokat, gyertyákat visznek az emberek az iskolarom udvarára, a Gyász Fája emlékműhöz, az emléktemetőhöz, ahol az áldozatokat eltemették, s ugyanezt megcselekszik Oroszország számos városában, köztük Moszkvában és Szentpéterváron a terrorakció emlékműveinél. Sokan felkeresik ilyenkor azokat a sírokat is, ahol a különleges egységek és a rendkívüli helyzetek minisztériumának Beszlánban elesett tagjai, munkatársai nyugszanak.

A beszláni iskola romjait 2004 után konzerválták, ám az idén nem úgy van minden, ahogyan egykor volt, mert emlékhely épül, a munkálatokat csak a háromnapos virrasztásra szakították felbe. A gyászceremónia azonban változatlan: 9.15-kor megszólal az iskola csengője, és a gyászolók vizet visznek, elhelyezik virágaikat az épület udvarán és a tornateremben, ahol kifüggesztették az áldozatok fényképeit. Szombaton 13.05-kor, amikor hét évvel ezelőtt az első robbanás történt az iskolában, a beszláni iskolások minden halálos áldozat után egy, azaz összesen 334 fehér léggömböt eresztenek fel, és egy metronóm hangjára felolvassák az áldozatok neveit.

Ezekben a napokban Beszlánban minden évben csend van: ilyenkor a Beszláni Anyák szervezet kérésére nem tartanak semmiféle rendezvényt, hangosabb megmozdulást. Észak-Oszétiában sokan eleget tesznek majd csütörtökön este a Beszláni Anyák felhívásának, és gyertyát helyeznek az ablakba.

A beszláni iskolában elkövetett terrorakciót Samil Baszajev, a csecsen szeparatisták egyik vezetője vállalta magára, aki számos más terrorakciót is „jegyzett”, egy ideig Csecsenföld kormányfője is volt, és már a beszláni akció idején jól együttműködött a kaukázusi iszlám szélsőségesekkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.