A 300 millió forintot érő telefonhívás

Tudósok, írók, a béke követei vagyis a Nobel-díj várományosai világszerte visszatartják lélegzetüket hétfőtől egy héten át egy Skandináviából érkező telefonhívás miatt, amely akár egész életüket megváltoztathatja.

2011. 09. 03. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első hívást egy bizonyos Goran Hansson bonyolítja majd hétfőn dél tájban. „Néha azt hiszik, viccelek” – mondta Hansson, az orvosi-élettani Nobel-díjról döntő bizottság titkára, aki 11 óra 30 perckor bejelenti, ki kapja a legrangosabb tudományos elismerést. „Rendszerint néhány percet beszélek velük. Mondok néhány mondatot a ceremóniáról, majd azt tanácsolom nekik, igyanak egy kávét, vegyenek nagy levegőt és készüljenek fel a sajtó rohamára” – ecsetelte Hansson. Az egyes kategóriákban döntő bizottságok az esetek többségében már október első napjai előtt meghozzák döntésüket, amelyet azért formális szavazással megerősítenek a bejelentések előtt. A testületek csak ötven év múltán hozzák nyilvánosságra, kik szerepeltek a jelöltek listáján.

Goran Hansson szerint a bejelentés pillanata az év fénypontja, de egyben idegőrlő momentum is, mert az egész világsajtó előtt kell megtennie a bejelentést és az indoklást a stockholmi Karolinska Intézetben. „Öt nyelven kell felolvasnom, gyakorolnom kell előtte egy kicsit. Nehezen jön a nyelvemre az orosz és a francia is nehéz lehet időnként” – összegzett. A Nobel-díj kitüntetettjei oklevéllel, emlékéremmel és 10 millió svéd koronával – csaknem 300 millió forintnak megfelelő összeggel – gazdagodnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.