A bennszülött népcsoportok kihalása ellen harcolnak

Harmincöt bennszülött népcsoport kihalása ellen kezdett kampányt az ENSZ Kolumbiában.

MNO
2011. 09. 01. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi szervezet arra akarja felhívni a figyelmet kezdeményezésével, hogy a kolumbiai népcsoportokat számos olyan fenyegetés – üldöztetés, mészárlás, eltűnések, gyermekkatonák kényszersorozása – éri, amely teljes kiveszésükhöz vezethet.

Az ENSZ célja, hogy egyéb szervezetekkel és civilekkel közösen megpróbálják megvédeni ezeket a csoportokat a kihalástól. Az érintettek közül különösen a Nukak Maku, a Guayabero, a Hitnu és a Sicuani törzseket fenyegeti a kihalás.

A kolumbiai őslakosok nemzeti szervezetének (ONIC) adatai szerint az elmúlt nyolc hónapban hatvan bennszülöttet öltek meg. A bűntettekért gyakran a gerillákat teszik felelőssé, az ONIC nyomozása azonban a paramilitáris és a nemzetbiztonsági erőket hozza összefüggésbe a gyilkosságok többségével.

Az ENSZ munkájába bekapcsolódott a természeti népek jogaiért küzdő Survival International világszervezet, amely szorosan együttműködik a Nukak Maku törzzsel. A nomád vadászó és gyűjtögető életmódot folytató nép kapcsolata a kívülállókkal eddig végzetesnek bizonyult, azóta betegségek tizedelik a törzset és a kolumbiai polgárháború miatt sokaknak kellett elmenekülniük otthonukból.

„Az ENSZ-kampány egyértelművé teszi, hogy egy népcsoport kihalása nem csupán az érintettek számára tragédia, de pótolhatatlan veszteség az egész emberiségnek” – hangsúlyozta nyilatkozatában Stephen Corry, a berlini székhelyű Survival International igazgatója.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.