A bort ünneplik a szentendrei skanzenben

A hétvégén az ország legkülönbözőbb szegleteiből érkeznek kézműves borok a szentendrei skanzenbe, ahol fröccsakadémia, szüreti felvonulás, szőlőtaposás, csömöszölés és mustvásár is várja a látogatókat.

MNO
2011. 09. 01. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kecskés Noéminek, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum kommunikációs munkatársának tájékoztatása szerint a Borünnepet a Felföldi mezőváros és az Észak-magyarországi falu tájegység látja vendégül szombaton és vasárnap.

Idén 23 családi pincészet kínálja illatos és zamatos kézműves borait, melyekhez 8 borút is kapcsolódik. A magyar borkultúra hagyományaival az ország legjobb borászai mellett a Pannónia Női Borrend tagjai ismertetik meg az érdeklődőket. A rendezvényen részt vesz többek között Dúzsi Tamás pincéje Szekszárdról, a Tokaj Nobilis szőlőbirtok, a mátrai Szecskő pince, a somlói Györgykovács Kispincészet és a Légli Géza vezette Kislaki Bormanufaktúra Balatonboglárról. A határon túlról érkezik a párkányi Drozdík és a szerémségi Maurer pincészet.

A szüreti felvonulás és vigalom mellett a hétvégén szinte valamennyi program az istenek nedűjéhez kapcsolódik: az érdeklődők megismerkedhetnek a fröccs történetével, a szőlőjövés hagyományával, megtanulhatják, hogyan használták a lopót vagy a végorsós, a bálványos prést, mire való a pincetokláda és mit csinál az, aki csömöszöl.

A novajiak híres lakodalmas kalácsukat mutatják be, de számos más finomságot is hoznak magukkal énekkíséret mellett. A két nap alatt a látogatók belekóstolhatnak a mustlekvárkészítésbe, megismerkedhetnek a kádármesterséggel, sőt kádártáncot is láthatnak. A közösségi programok során üveges táncot tanulhatnak a vendégek vagy bekapcsolódhatnak a Ki a Bor-ász? című családi vetélkedőbe, ahol leleményességüket és ügyességüket bizonyíthatják a bátrak, a Kezed, lábad mozogjon! feladatban pedig versengve gyűjthetik össze a szőlőfürtöket a puttonyba a szőlőtőkék között.

A rendhagyó tárlatvezetéseken kinyílnak a két tájegység borospincéi, de a Borünnepről az ételek sem hiányozhatnak: az érdeklődők ezúttal a Slow Food mozgalommal ismerkedhetnek meg, amelynek célja az ételek elkészítésére, az alapanyagok beszerzésére odafigyelő, „lassú” étkezés. A Slow Food udvarban többek között Gundel-receptek alapján készült ételeket is lehet majd kóstolni. A fesztivál záróakkordjaként vasárnap az Analóg Cuvée ad koncertet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.