„A csatlakozás azonban nem ajándék”

Kétnapos hivatalos látogatásra utazik a szlovák külügyminiszter Ukrajnába. Gazdasági, integrációs és energetikai kérdésekről tárgyal majd, de érdeklődni fog Timosenko pere, és a helyi szlovák kisebbség felől is.

MNO
2011. 09. 04. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna Európába tartozik, és Szlovákia támogatja csatlakozását az EU-hoz. „A csatlakozás azonban nem ajándék, nem történhet úgy, hogy becsukjuk egy, vagy mindkét szemünket. Meg kell felelni a feltételeknek, s erre Európa sokkal jobban fog figyelni, főleg azután, ami az utóbbi időben a gazdasági-pénzügyi területen történt” – mondta Mikulás Dzurinda külügyminiszter.

Ezzel a politikai üzenettel utazik a szlovák diplomácia vezetője Kijevbe. Ez lesz az első hivatalos ukrajnai látogatása külügyminiszterként. „Biztatni akarom őket ezen a fájdalmas úton, mely azonban a mi tapasztalataink alapján is végigjárható, és nagyon sok értelme van” – mondta a TASR hírügynökségnek a tárcavezető.

Dzurinda az EU-integráció kérdéseiről, valamint a gazdasági együttműködés kibővítéséről tárgyal majd, de szó esik az energetika kérdéseiről is. „Emlékszünk arra a kellemetlen időszakra, mikor nem jött a gáz Keletről. Ma már egy kicsit biztosabbak vagyunk, mivel biztosítottuk a tartalékokat” – mondta.

A miniszter érdeklődik majd Julija Timosenko volt ukrán kormányfő peréről is. „Találkozom az ukrán ellenzékkel is, és érdeklődöm a jelenlegi állásról” – mondta. Hozzátette: a partnerekkel való tárgyalásokon nagyon nyitott lesz, mivel Szlovákiának is vannak értékes tapasztalatai a kormány és az ellenzék éles harcával kapcsolatban.

Érdeklődik majd az ukrajnai szlovák kisebbség helyzetéről is. „Az ukrajnai szlovákok a kisebbség nagyon szép példája – megtartották nyelvüket, hitüket, kultúrájukat, szokásaikat, ám lojálisak az országhoz, melyben élnek” – mondta a miniszter. A 2001-es statisztikák szerint Kárpátalján 5695 lakos vallotta magát szlováknak, a hivatalos adat összesen 6397 szlovákról szól. A helyi kisebbségi szervezetek szerint azonban a hivatalos adat eltér az ő becsléseiktől, ők 15-17 ezer szlovák nemzetiségű lakosról tudnak.

(bumm.sk)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.