A csehek már a temetésen is spórolnak

Már a temetéseken is spórolnak a csehek: az utóbbi időben egyre többen választják a szertartás nélküli temetést az országban.

MNO
2011. 09. 02. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh statisztikai hivatal közlése szerint jelenleg a temetések mintegy 35-40 százaléka zajlik le szertartás nélkül az országban, míg tíz éve ez alig 10-15 százalék volt. A prágai sajtóban közölt információk szerint egy hagyományos, szertartással kísért temetés legalább 20 ezer koronába kerül, de a díszesebb, előkelőbb temetések ára 30-35 ezer korona is lehet. Miután három éve a kormány megszüntette az addigi 7 ezer koronás állami temetkezési támogatást, sokaknak gondjuk akadt elhunytuk méltó örök nyugalomra helyezésével.

Csehországban az elhunytak mintegy 70 százalékát égetik el krematóriumban, és csak 30 százalékuk kerül sírba. A krematóriumokban jelenleg 7-10 ezer korona a halottak szertartás nélküli elhamvasztása. A nagy temetkezési vállalatok a válság következtében számos újítást vezettek be. A koszorúk, virágok kölcsönzése már korábban is ismert volt, újabban azonban a temetkezési vállalatok részletfizetésre is vállalják a munkát.

A Právo című lap egyik összefoglalója szerint az utóbbi években megnőtt az olyan elhunytak száma, akiknek nincsenek közeli hozzátartozói, illetve akiknek eltemetését hozzátartozóik nem vállalják. Ilyen esetekben a hatályos törvények szerint a temetés költségei a település önkormányzatát terhelik. Azok pedig a legolcsóbb változatot választják.

Panaszkodnak a temetők is, hogy egyre többen nem fizetnek, illetve késve fizetnek a sírhelyekért. Ha az érintettek a többszöri felszólításra sem reagálnak, a temetőket gondozó települések általában a régi sírhelyet megszüntetik, a csontokat közös névtelen sírba hantolják el, majd a sírhelyet eladják az új érdeklődőknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.