A katonák fele túlsúlyos

Súlyos gondja van a cseh hadseregnek: katonáinak fele többet nyom a mérlegen, mint kellene, egyhetede pedig kifejezetten kövér – derült ki a katonaorvosok legutóbbi felmérése szerint.

MNO
2011. 09. 01. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadsereg vezetése gyors ellentámadást határozott el: karcsúsít. Húsz évvel ezelőtt a negyedére „soványodott” a fegyveres testület – létszámban. Ezúttal a létszám marad, a testtömegindex változik, amit féléves étrendszigorral és tornáztatással akarnak elérni.

A kilók elleni harcba zsírölő tablettákat is bevethetnek, de csak vésztartalékként, mert – mint a katonaorvosok jelentésükben megjegyezték – a fizikai gyakorlatoztatás egészségesebb és olcsóbb. A 3500 kövér katona havi pirulaszámlája 15 millió korona lenne.

Megszólalt az ügyben a cseh védelmi miniszter, Alexandr Vondra, védelmébe véve a véderőt. „A testsúlyhelyzet sokkal jobb a hadseregben, mint az ország lakosságának egészét tekintve, beleértve a politikusokat és az újságírókat is” – mondta Vondra. Csehország minden ötödik lakosa kövér.

A cseh hadsereg egyébként túlsúlyát tekintve közel van a NATO-erők átlagához.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.