A kínaiaknál dívik leginkább az álbetegeskedés

A kínaiak a legálbetegeskedőbbek munkahelyi hiányzásaikat tekintve, míg a franciák a legkevésbé –  derítette ki egy nemzetközi felmérés.

MNO
2011. 09. 02. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai munkaerő-intézet csaknem 10 ezer embert kérdeztetett meg, és ez alapján végeztek a kínaiak az élen: 71 százalékuk vallotta be, hogy jelentett már beteget makkegészségesen is munkahelyének. A vizsgált nemzetek közül a sereghajtók a franciák, náluk az álbetegarány csak 16 százalékos.

Az eltérés nyomós oka lehet, hogy Franciaországban évi 30 nap szabadság jár a dolgozóknak, míg Kínában mindössze 10 nap a minimum. Kína után India következik a listán 62 százalékkal – ott évi 12 nap a minimális szabadság.

Az Egyesült Államokban és Kanadában az emberek bő fele hazudta már magát betegnek a munkahelyén. Ami az okokat illeti, első helyen a stresszből kilépés vágya áll, a másodikon lebetegedett gyerek.

A kérdezők a betegszabadsági időtöltés mikéntjét is firtatták. A válaszok szerint az emberek zöme egyszerűen otthon marad és tévét néz, vagy az ágyban lustálkodik, de Mexikóban és Indiában többre tartják a társasági életet, ott inkább barátokkal és rokonokkal múlatják az álbetegeskedéssel szerzett szabadidőt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.