A líbiai magyar nagykövetség megőrzi központi szerepét

A magyar nagykövetség Tripoliban továbbra is ellátja az EU képviseletét, és minden módon segíti annak a tényfeltáró missziónak a munkáját, amely az ottani EU-külképviselet megnyitását készíti elő – olvasható a Külügyminisztérium által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben.

MNO
2011. 09. 03. 1:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU külügyminiszterei a lengyelországi Sopotban, félévente megrendezett, informális ülésükön pénteken megvitatták a líbiai fejleményeket, és elégedettséggel nyugtázták, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács hatalma az ország nagy részén megszilárdul. Egyetértettek abban, hogy a legsürgetőbb feladat a harcok mielőbbi lezárása, a közigazgatás, az alapszolgáltatások és a normális élet újraindítása, amelyhez az Európai Unió kész segítséget nyújtani. Ezt szolgálja az is, hogy az EU feloldotta a korábban a Kadhafi-rezsim ellen bevezetett szankciók többségét, jelentős forrásokat szabadítva így fel az ország újjáépítésére, a magyar nagykövetség pedig oly módon is segít, hogy Tripoliban továbbra is ellátja az EU képviseletét.

Az informális ülésen az Európai Unió külügyminiszterei megerősítették, hogy továbbra is az izraeli–palesztin béketárgyalások közvetlen felújítása a legfontosabb célkitűzés. A békefolyamat segítése érdekében pedig az EU-nak egységes álláspontot kell kialakítania. A közlemény szerint a kétnapos tanácskozás keretében az európai diplomácia vezetői az EU-t érintő legaktuálisabb kül- és biztonságpolitikai kérdéseket tekintik át. A magyar delegációt Martonyi János külügyminiszter vezeti.

Mint írták, szombaton a miniszterek áttekintik a szeptember végén Varsóban megrendezendő Keleti partnerség csúcstalálkozóra történő felkészülést. Ezt követően – immár a tagjelöltek külügyminisztereivel kibővülve – Szíriáról, valamint a közelmúltban felülvizsgált Európai szomszédságpolitika megvalósításáról tanácskoznak majd – írta a Külügyminisztérium.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.