A magyarokat nem érdekli az ász + Képriport

Nincs vesztenivalója a magyar labdarúgó-válogatottnak pénteken a svédek elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen Rudolf Gergely szerint, mivel a csapatot rengeteg sérülés és eltiltás sújtotta, ráadásul az esélyesség terhe is a svédeket nyomja.

MNO
2011. 09. 01. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aggódjanak ők, mi csak nyerhetünk ezen a meccsen” – jelentette ki csütörtökön a válogatott telki edzőtáborában tartott sajtótájékoztatón a Genoától kölcsönbe a görög Panathinaikoszhoz került csatár, aki újságírói kérdésre úgy válaszolt, nem sok szó esik Ibrahimovicról, a rivális legnagyobb sztárjáról, mert a csapat tagjai elsősorban saját játékukra koncentrálnak. Hozzátette, ettől még persze jól ismerik, de elsősorban mindenki a saját feladatát szeretné megoldani.

Egervári Sándor szövetségi kapitány kijelentette: nem aggódik a sok hiányzó miatt, mert akik pályára léphetnek pénteken, azokon komoly elszántságot tapasztal. A szakember sérülés miatt nem számíthat Dzsudzsák Balázsra, Gera Zoltánra és Szalai Ádámra, Juhász Roland és Vanczák Vilmos pedig eltiltás miatt nem játszhat pénteken. „A győzelmi kényszer ellenére nincs plusz nyomás a játékosokon. A döntetlennel nem egyeznék ki, mert mindig győzelemre játszunk, legyen az ellenfél Spanyolország, Hollandia, vagy éppen Svédország. Persze nyerni nem mindig sikerül” – mondta a magyar szakvezető, aki elárulta, ezen a mérkőzésen Hajnal Tamás lesz a csapatkapitány.

Az MTI kérdésére, mely szerint a 80. percben, 1–0-ás vezetésnél az eredmény őrzése, vagy az egymás elleni eredmény fontossága miatt az újabb gól megszerzése lenne-e a cél, úgy válaszolt a szakember, hogy a válogatottban minden meccsen a lefújásig a maximumot kell nyújtani, sosem szabad visszavenni a tempóból.

Svédországban tavaly szeptemberben 2–0-ra kapott ki a magyar együttes, s a csoport végeredményénél azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol. Hajnal, aki szerint nem pluszmotivációt, hanem megtiszteltetést jelent a csapatkapitányi karszalag, azt emelte ki, hogy nem szabad a múlttal foglalkozni, már csak azért sem, mert az elmúlt egy évben sokat fejlődött a magyar csapat. Hozzátette, olyan kiélezett meccsre számít, mint amilyen az utóbbi két hazai meccs volt a skandinávok ellen, de reményei szerint ezúttal nem a vendégek szerzik a győztes gólt az utolsó pillanatokban.

A találkozó pénteken 19:45 órakor kezdődik a Puskás Ferenc Stadionban.

A magyarok várható kezdőcsapata: Király Gábor – Varga József, Lipták Zoltán, Korcsmár Zsolt, Laczkó Zsolt – Koman Vladimir, Elek Ákos, Hajnal Tamás, Stieber Zoltán – Rudolf Gergely, Szabics Imre

Hamrén: A támadókra kell figyelni

Csakis a három pont megszerzésével lenne elégedett pénteken, a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőn Erik Hamrén, a svéd labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, valamint Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan klasszis játékosa. „Azért vagyunk itt, hogy győzzünk. Zlatannal hasonló a mentalitásunk, így én is minden mérkőzést meg szeretnék nyerni – nyilatkozta a vendégek csütörtöki sajtótájékoztatóján a szakember. – A legfontosabb, hogy a saját játékunkat játsszuk. Természetesen előfordulhat, hogy néhány játékosnak rossz napja van, de megfelelő hozzáállással az ilyen esetekben is el lehet érni jó eredményt.”

A tréner hozzátette: a magyarok oldaláról főként a támadójátékosokra kell majd figyelniük, ugyanakkor senkit nem akart kiemelni Egervári Sándor csapatából. „Az egyensúly a legfontosabb. Nem elég jól támadni, keményen kell védekeznünk, ha győzni akarunk” – fogalmazott. A korábbi magyar–svéd összecsapásokkal kapcsolatban Hamrén hozzátette: mivel a csapat korábban többször is győzött Budapesten, így pozitív élményekkel térnek vissza a játékosok.

Hasonló magabiztossággal nyilatkozott Zlatan Ibrahimovic, az AC Milan támadója is: „Természetesen nyerni akarok holnap, a döntetlennel nem lennék elégedett. Ugyanakkor ez egy teljesen új mérkőzés lesz, nem szabad összehasonlítani a korábbiakkal, ugyanis a magyarok és mi is sokat fejlődtünk az utóbbi időben.” Az eddigi 67 válogatottbeli fellépésén 28-szor eredményes, hórihorgas csatár úgy véli: még a csoportot magabiztosan vezető hollandokat is elcsíphetik, ám ehhez elengedhetetlen számukra, hogy mind a három pontot megszerezzék a Puskás Ferenc Stadionban.

„A második hellyel nem foglalkozom, ilyen a mentalitásom, kizárólag az első hely érdekel, azért vagyunk itt, hogy győzzünk” – mondta. Ibrahimovic legutóbbi két budapesti fellépésén egyaránt az „utolsó utáni” pillanatokban rúgott győztes gólt a magyarok ellen, ám szerinte ennek nincs túl nagy jelentősége: „Természetesen nagyszerű érzés, ha az ember az utolsó percekben a góljával el tud dönteni egy mérkőzést. Ugyanakkor a mostani egy új meccs, törekedni kell arra, hogy az ember folyamatosan fejlődjön.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.