A most induló program csak a kezdet, jobb világ jöhet a tanyákon

A most induló tanyafejlesztési programra az idén 930 millió forint fordítható, de a tárca jövőre ennek két-háromszorosát szeretné beállítani a költségvetésbe – jelentette be Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára egy szakmai tájékoztatón csütörtökön Budapesten.

MNO
2011. 09. 01. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 930 millió forintból 200 millió forint jut a tanyagazdaságok fejlesztésére, 730 millió forintra pedig az önkormányzatok és a társadalmi szervezetek pályázhatnak, ebből a tanyai gazdálkodás infrastruktúráját kell javítani – ismertette Czene Zsolt, a tárca osztályvezetője.

A kormány vidékfejlesztési stratégiája zászlóshajójának nevezte a tanyafejlesztési programot Ángyán József, hozzátéve, hogy a falu (tanya) és a város összekapcsolásával teremthető meg az újraindított kistermelés piaca. Jelezte, hogy a következő lépésben fiatal párok földhöz jutását is támogatja majd az állam.

Az önkormányzatok – egyebek mellett – városi boltok létrehozására, a földutak karbantartásához pedig gépekre pályázhatnak – mondta Czene Zsolt. A tanyatulajdonosok biomassza és napenergiás áramellátásra pályázhatnak majd. A tanyagazdaságok önereje 25 százalék, míg az önkormányzatoké 10 százalék – hangzott el a tájékoztatón.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.